NIEUWSCoronamaatregelen België

België voert avondklok in en sluit horeca vier weken

De Belgische regering kondigt nieuwe, harde maatregelen aan ter bestrijding van corona. De horeca moet vanaf maandag vier weken dicht, er komt een avondklok van middernacht tot vijf uur ‘s ochtends, thuiswerken wordt de regel en het aantal toegestane sociale contacten buitenshuis daalt van 4 naar 1 persoon. De scholen blijven wel open.

Vanaf maandag sluit de horeca vier weken en komt er een avondklok in België. Beeld BELGA
Vanaf maandag sluit de horeca vier weken en komt er een avondklok in België.Beeld BELGA

De situatie is ernstiger, waarschuwde premier Alexander de Croo vrijdagavond op een persconferentie, dan in maart en april tijdens de eerste besmettingsgolf. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is gestegen naar 2000 personen, en dat cijfers zal zich volgens hem verdubbelen als er niet wordt ingegrepen.

De regering stelt een avondklok in zodat mensen ‘niet toegeven aan de verlokking om een feestje thuis te geven’. Na middernacht mag niemand zich nog in de openbare ruimte vertonen. De politie maakt een uitzondering voor burgers in nood die naar het ziekenhuis moeten, of voor mensen die kunnen aantonen dat zij van of naar hun werk gaan. Na 20.00 uur is de verkoop van alcohol overal verboden.

België heeft nog geen beslissing genomen over sportwedstrijden. Wel is al besloten alle kerstmarkten af te zeggen. De regering kondigde een nieuw pakket steunmaatregelen aan voor de horeca. Over twee weken bekijkt de regering het resultaat van de nieuwe maatregelen. Er is ook een coronabarometer in de maak, die lijkt op de coronaroutekaart die Nederland deze week presenteerde.

Verder lezen over covid-19

Wat Rutte kan leren van Merkel.

Als het kabinet straks na de tweede golf maar niet denkt: ziezo, dat was dat, even uitrusten.

Meer over