België pakt middelpunt van Europa af van Frankrijk

Elke stad in binnen- en buitenland voert wel eens een reclamecampagne waarin ze zich profileert als unieke vestigingsplaats voor handel en industrie....

Maar het Belgische Oignies-en-Thiérache, onderdeel van de gemeente Viroinval, heeft thans een wel erg sterke troef in handen. Na een periode van uitputtend meten heeft het Nationale Geografische Instituut (IGN) van Frankrijk zojuist vastgesteld dat zich daar - halverwege Namen en de Noordfranse plaats Charleville-Mézières, maar wèl 1,3 kilometer benoorden de Franse grens - het centrum bevindt van de Europese Unie.

Die is op 1 januari uitgebreid met Oostenrijk, Finland en Zweden. Vandaar de nieuwe metingen; het oude middelpunt bevond zich in Saint-Clément, vlakbij het geografische hart van Frankrijk.

Het IGN meldt dat het centrum door de vergroting van de Unie 423,3 kilometer in noordoostelijke richting is verschoven. Alle eilanden die tot de Unie behoren, zijn in de berekeningen verdisconteerd. Hetzelfde geldt voor de overzeese gebiedsdelen. Het instituut heeft ook nog eens rekening gehouden met de kromming van de aarde.

Misschien is dat nou net de niet te verwaarlozen factor geweest die ertoe leidde dat Frankrijk zijn Europese middelpunt op het nippertje kwijt is. Dat zullen ze daar heel jammer vinden. Maar er zijn vast reclamejongens genoeg die er wat aan kunnen doen.

Henrico Prins

Meer over