België Ophef over voetbalvaccins

‘Ik hoop dat ze de spuit gegeven hebben in de bil, met een hele dikke naald, zodat ze er lang last van hebben.’ Zo reageerde de Belgische griepcommissaris Marc Van Ranst, verantwoordelijk voor de aanpak van de Mexicaanse griep, toen hij hoorde dat de voetballers van Club Brugge en Anderlecht...

De minister van Volksgezondheid sloot zich aan bij Van Ranst, al vroeg ze hem om een meer tactvolle toon. Zo’n 90 procent van de Belgen – blijkens een peiling van De Standaard – was het ook met hem eens.

Behalve over de voetbalvaccins is er in België weinig ophef over de Mexicaanse griep. Met 130.000 zieken en negen doden verkeert de griep er nog steeds ‘in de eerste epidemische fase’. De meest verregaande maatregel werd genomen in twee bejaardentehuizen, waar gezonde kinderen niet op bezoek mogen.

Verder verloopt de vaccinatiecampagne, die zaterdag begon, vlotjes. Risicopatiënten worden gratis gevaccineerd met Pandemrix, dat ook in Nederland wordt gebruikt. De risicopatiënten zijn in België niet dezelfde als in Nederland: senioren en kinderen horen niet bij de risicogroep, ouders van zuigelingen wel.

Op dit moment zijn 1,3 miljoen dosissen verdeeld, terwijl het aantal risicopatiënten op 2 miljoen wordt geraamd. Maar niet iedereen wil zich laten vaccineren. Zoals overal is er ook in België enige onrust over de bijwerkingen van het vaccin. Enkele burgers spanden zelfs een kort geding aan om de vaccinaties op te schorten tot er meer duidelijkheid is over de bijwerkingen, maar dat werd afgewezen door de rechter.

Leen Vervaeke

Meer over