België klaagt vierde verdachte aan voor terrorisme

De Belgische justitie heeft een vierde verdachte aangeklaagd voor terroristische activiteiten die mogelijk verband houden met de aanslagen in Parijs. De man, die zondag met 15 anderen tijdens politieacties werd aangehouden, verscheen maandag voor de rechter-commissaris.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Over de identiteit van de man wil het Belgische Openbaar Ministerie geen mededelingen doen.

Het OM denkt dat de man heeft deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groepering en een terroristische aanslag. Daarbij wordt specifiek gewezen naar Parijs, waar vorige week bloedige aanslagen plaatsvonden.

Eerder al warden Mohammed Amri (27) en Hamza Attou (20) aangeklaagd voor hulp aan Salah Abdeslam, de enige nog voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs.

Een derde persoon, wiens naam niet is bekendgemaakt, is ook aangeklaagd door de autoriteiten.

undefined

null Beeld getty
Beeld getty

Abdeslam

Eerder was al wel bekend dat de internationaal gezochte Abdeslam, die wordt gelinkt aan de aanslagen in Parijs, nog niet is gevonden of opgepakt. Zondagavond werden in totaal zestien mensen opgepakt. Na verhoor werden er vijftien weer op vrije voeten gesteld.

Maandag waren er ook huiszoekingen. Daarbij werden vijf personen aangehouden. Twee van hen zijn ook vrijgelaten. Voor de overige drie wordt nog nader onderzoek verricht en de drie verschijnen dinsdag voor een rechter-commissaris, zo maakte het OM maandagavond bekend.

Het OM wil benadrukken dat 'het niet ongewoon is dat tijdens een grootscheepse zoekactie meerdere personen worden meegenomen enkel voor grondig verhoor of om te verduidelijken waarom zij op deze plaatsen werden aangetroffen'.

Meer over