België buigt diep voor Bulgaren

Met een simpel 'het moet beter kunnen' besloot Aimé Anthuenis zaterdag zijn analyse van het treffen België - Bulgarije. De Rode Duivels verloren het kwalificatieduel op eigen veld met 2-0....

Van onze sportredactie

Of de verzuchting van de coach zal uitkomen, valt te bezien. België, dat de komende vier duels uitspeelt, acteerde vlak en had weinig in te brengen tegen de taktisch goed opererende Bulgaren. Jankovic en Petrov scoorden voor de Oost-Europeanen, die in tegenstelling tot de Belgen niet van de partij waren op de wereldtitelstrijd van de afgelopen zomer.

Vreven (FC Utrecht) en De Vlieger (Willem II) stonden in de basis bij de Zuiderburen. Vreven kreeg een gele kaart. Vitesse's spits Peeters viel na ruim een uur in. Tot kansen leidden de wissels amper.

AC Milans Jon Dahl Tomasson heeft in de eerste kwalificatiewedstrijd op weg naar de Europese titelstrijd in Portugal meteen twee keer gescoord voor Denemarken. Voldoende voor de zege in groep 2 tegen Noorwegen was het niet. In Oslo werd het 2-2.

Na een productief WK pakte Feyenoords schutter van vorig seizoen de draad onmiddellijk weer op. Twee keer zette hij zijn land op voorsprong. Riise en invaller Carew maakten gelijk voor de Noren, die onlangs in hetzelfde stadion nog een oefenduel van Nederland verloren.

Aan beide kanten deed een speler uit de Nederlandse competitie mee. Bij de Noren Bergdolmo van Ajax, bij de Denen Rommedahl van PSV.

Na een ontluisterend WK had Frankrijk in groep 1 de grootste moeite met Cyprus. De regerend Europees kampioen, met sterren als Zidane, Desailly en Vieira, won wel, 2-1. Bij de onttroonde wereldkampioen ontbraken Barthez, Candela, Lizarazu, Trezeguet en Henry.

Na een kwartier kwamen de Cyprioten, spelend op eigen veld in Nicosia, op voorsprong. Okkas scoorde met een lob. Vlak voor de rust kwamen de Franse sterren op gelijke hoogte, dankzij de jeugdige Cisse. Voor ruim twaalfduizend toeschouwers besliste Wiltord van Arsenal na de hervatting het duel.

Schotland ontsnapte in groep 5 op de Faerøer aan een blamerende nederlaag, 2-2. De Schotten kwamen door treffers van Lambert en Ferguson terug van een binnen een kwartier opgelopen achterstand van 2-0. Onder leiding van de Duitse coach Berti Vogts, in dienst sinds april, wonnen de Schotten niet een van de zes gespeelde duels.

In deze poule boekte Duitsland wél winst. De vice-wereldkampioen van Japan/Zuid-Korea deed dat in Litouwen, 2-0. Ballack, die wegens een schorsing de WK-finale miste, opende de score. De formatie van coach Rudi Völler liep door een eigen treffer van Stankevicius verder uit.

In groep 10 verloor Ierland zonder Roy Keane in Moskou van Rusland met 4-2. De Ieren waren door blessures en schorsingen van enkele vaste krachten nogal gehandicapt.

In de slotfase leek Morrison de spanning terug te brengen, door de achterstand van zijn land te verkleinen tot één treffer (3-2). Een eigen doelpunt van Babb besliste vervolgens het duel in het voordeel van de Oost-Europeanen, die bij het WK teleurstelden..

Met Litmanen (Ajax) en Nurmela (Heerenveen) verloor Finland op eigen veld in groep 9 van Wales, 2-0. In Helsinki scoorden Hartson en Davies voor de Welsh men. Wales, onder leiding van oud-international Mark Hughes, is al zes duels op rij zonder nederlaag.

In groep 2 won Roemenië vrij gemakkelijk van Bosnië, 3-0. De stand was na een half uur al bereikt. Chivu van Ajax opende de score. Munteanu en Ganea maakten de twee overige treffers.

Meer over