België blokkeert grens met Nederland

België is begonnen met het blokkeren van vele tientallen kleinere grensovergangen met Nederland. De operatie moet in de nacht van woensdag op donderdag zijn voltooid....

De wegen worden afgesloten op verzoek van de Belgische minister van Landbouw, Gabriëls. Hij beoogt daarmee de beperkende maatregelen in de zogeheten bufferzone langs de grens op te heffen. De zone, waarin 47 gemeenten liggen, werd ingesteld nadat in Nederland de eerste gevallen van mond- en klauwzeer werden vastgesteld.

Volgens Gabriëls is het ondoenlijk om in het gehele gebied te controleren of alle vervoersverboden worden nageleefd. Voor het toezicht waren honderden politie- en douanefunctionarissen ingezet. Ze werden bijgestaan door gemeenteambtenaren. Maar volgens verschillende getuigenissen vertoonde de controle tal van leemtes.

Gabriëls gelooft dat het verantwoord is gemeenten in de bufferzone weer vrij te geven als het aantal grensovergangen sterk is beperkt. Langs de resterende overgangen zal er sprake zijn van een nagenoeg permanent toezicht. De wegen zullen worden afgesloten door containers te plaatsen of zand te storten. Enkele beperkingen in het gebied zijn al versoepeld. Zo mogen dieren naar het dichtstbijzijnde slachthuis worden gebracht, en is mest uitrijden weer toegestaan onder voorwaarde dat het in de bodem wordt geïnjecteerd.

Aanvankelijk wilde Gabriëls al vorige week dat de blokkades werden geplaatst, maar België moest toen nog de medewerking vragen van de Nederlandse autoriteiten, die ook hun weggebruikers moesten attenderen op de afsluitingen. Enkele gemeenten, waaronder Knokke en Hoogstraten, besloten al eerder zelf een aantal overgangen te versperren om het verkeer elders beter te kunnen controleren.

Hoewel er in België enkele verdenkingen zijn geweest, is het MKZ-virus nog altijd niet vastgesteld. Wel is een handvol bedrijven preventief geruimd, omdat ze dieren uit Nederland hadden geïmporteerd.

De gemeenten Ommen, Denekamp en Dalfsen hebben alle festiviteiten op Koninginnedag afgelast. De gemeenten zijn bevreesd voor eventuele verspreiding van MKZ. Hoogeveen, waar de koninklijke familie een deel van de festiviteiten zal bijwonen, lijkt ook in de gevarenzone te komen. Mogelijk is er een 'verdacht' geval.

Dierentuinen hebben dubbel last van de mond- en klauwzeeruitbraak. De parken maken zich niet alleen zorgen over eventuele ruiming van hun zeldzame dieren, maar ook over de inkomsten. 'Onze bezoekersaantallen zijn de afgelopen veertien dagen 70 procent lager dan vorig jaar. Grote boekingen voor feesten en partijen worden afgezegd', zegt H. Hiddingh, directeur van het Noorder Dierenpark in Emmen. 'Dit is een hele slechte start van het seizoen. We draaien normaal gesproken net rond en hebben een kleine marge, de gevolgen zijn nog niet te overzien.' Burgers Zoo in Arnhem kampt met dezelfde problemen. Het Nederlands Openluchtmuseum, buurman van Burgers Zoo, heeft een deel van het museumterrein gesloten. Op het terrein zijn de dieren bijeengebracht, die normaal rond de boerderijen lopen.

Meer over