NIEUWS

België blijft jagen op zwaarbewapende voortvluchtige, demonstranten betuigen steun aan ex-militair

De klopjacht op de voortvluchtige Jürgen Conings is zondag in België de vijfde dag in gegaan. Zo’n 400 speciale agenten zijn al dagen op zoek naar de 46-jarige extreem-rechtse gewapende militair die het heeft voorzien op virologen en het Belgische ‘regime’.

Belgische soldaten op zoek in het Nationaal Park Hoge Kempen, Maasmechelen. Beeld BELGA
Belgische soldaten op zoek in het Nationaal Park Hoge Kempen, Maasmechelen.Beeld BELGA

Conings is sinds maandag spoorloos nadat hij per brief zijn dreigementen had geuit. Een van zijn doelwitten was de Belgische viroloog Marc van Ranst. Hij blijkt dinsdag al in veiligheid te zijn gebracht, nadat bleek dat de gezochte militair Conings bij hem voor de deur heeft gestaan. Dat bevestigde de viroloog aan het AD.

Politieagenten en militairen hebben eerder deze week vergeefs het Nationaal Park Hoge Kempen uitgekamd, maar die zoektocht is nu gestaakt. Inmiddels is het park weer open voor publiek en is ook een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Op de site van de internationale politieorganisatie Interpol zijn twee foto’s geplaatst. Conings wordt ervan beschuldigd te hebben gedreigd ‘met een terreuraanval tegen personen en het regime’.

Het landelijk parket zoekt nu onder meer in de privésfeer van Conings. Vrijdagavond en zaterdagochtend hebben tien doorzoekingen plaatsgevonden, onder meer in zijn eigen woning en die van mensen uit zijn omgeving.

Conings schreef voor zijn verdwijning brieven aan zijn vriendin en de politie. In de eerste brief schrijft Conings onder meer dat hij ‘niet meer kan en niet meer verder wil met hoe de toekomst er nu uitziet’, citeert Het Nieuwsblad na inzage. Conings schrijft ook dat hij ‘niet kan leven met de leugens van mensen die dan nog beslissen hoe wij moeten leven’, waarmee hij zich richt op de politiek en virologen.

Conings verklaart in zijn brief verder dat hij alleen handelt en het hem niet uitmaakt of hij zal sterven door ‘in het verzet’ te gaan. ‘Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden na een tijd. Ik ben daar klaar voor. Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen.’

Overheid ernstig in verlegenheid gebracht

Zijn vriendin heeft zich vrijdag via omroep VTM Nieuws rechtstreeks tot Conings gericht om hem tot inkeer te brengen. ‘Jurgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers’, aldus de vrouw op de geanonimiseerde beelden. ‘Zorg dat dit verhaal eindigt. Voor mij. Voor mijn familie. Bepaal zelf hoe, maar zorg dat het stopt.’

De Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder heeft zondag besloten de toegang tot wapendepots te verbieden voor elf Belgische soldaten die vanwege hun extreemrechtse sympathieën onder het vergrootglas van de veiligheidsdiensten liggen. Volgens Dedonder mogen de elf andere extreemrechtse militairen ook niet meer op gevoelige plaatsen komen en mag ook geen gevoelige informatie meer met hen worden gedeeld, zo vertelde zij in een interview bij de Waalse televisiezender RTL-TVi.

De Belgische overheid is ernstig in verlegenheid gebracht door de acties van Conings die al drie maanden in de gaten werd gehouden door anti-terreurdiensten. Desondanks had hij nog steeds toegang tot de zware wapens die hij voor zijn vlucht heeft kunnen meenemen. De top van het Belgische leger veroordeelde dit weekend de vele steunbetuigingen die Conings kreeg op sociale media, ook van militairen. ‘We leven in een rechtsstaat en respecteren de vrijheid van opinie‘, zo zei admiraal Michel Hofman in dagblad de Morgen, ‘maar voor extremistische gedragingen is en zal er nooit plaats zijn binnen Defensie.‘

In Maasmechelen, nabij Nationaal Park Hoge Kempen, namen zaterdagmiddag zo’n 150 tot 200 mensen deel aan een mars om Conings te steunen. Van tevoren werd rekening gehouden met grotere aantallen, nadat de mars werd aangekondigd in Facebook-groepen met duizenden leden. Veel deelnemers vinden dat Conings slachtoffer is van de ‘leugens’ van de media en de overheid over onder meer het coronavirus. De mars begon om 14.30 uur en verliep overwegend rustig. Wel kondigden sommigen aan de komende dagen terug te zullen keren.

Meer over