België al dagen in de greep van een politicus in een pandapak

Het houdt België al dagen bezig. Politicus Bart de Wever die zaterdagavond op de nationale televisie in een pandapak verscheen en ten val kwam. Het fragment ging al vlug het web over en Belgische media raakten er niet over uitgepraat. Waarom is België in de ban van een politicus in een pandapak?

Burgemeester van Antwerpen en partijleider van de vlaamse N-VA Bart de Wever (L) stond zaterdag verkleed als panda op het podium. Beeld afp
Burgemeester van Antwerpen en partijleider van de vlaamse N-VA Bart de Wever (L) stond zaterdag verkleed als panda op het podium.Beeld afp

Het is een bijzondere gewaarwording zaterdagavond. Tijdens De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren lopen twee mensen in een pandapak het podium op om een prijs uit te reiken. Eén van de twee panda's struikelt op het podium, herstelt zich, loopt naar de microfoon en zet de kop van zijn kostuum af om zich bekend te maken. Niemand minder dan Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen en lijsttrekker van de conservatieve partij N-VA, blijkt in het pak te zitten.

Pas minuten voor de uitzending wordt besloten dat De Wever in een pandapak zou worden gehesen. Het oorspronkelijke plan was dat De Wever omringd door panda's het podium zou betreden. Maar een redacteur van het prijzenprogramma besloot hem op het laatste moment te vragen of hij niet zelf in een pandapak wilde.

De Wever twijfelde geen moment over zijn actie, zo liet hij gisteren in een reactie aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws weten. 'Als het productiehuis zoiets vraagt, dan doe je dat. Zo'n gala is altijd ludiek en ik ben een fan van humor, zeker van practical jokes. Een paar keer per jaar goed lachen, moet toch kunnen?'

Panda rel
Inmiddels, ruim drie dagen later, houdt zijn actie de Belgen nog steeds bezig. De Belgische kranten twijfelen aan de geloofwaardigheid van De Wever. 'Een politicus in een berenpak is geen leider', kopt De Tijd vanochtend. De Morgen spreekt van 'zelfvernedering' en Het Laatste Nieuws noemt De Wever in een gisteren gepubliceerd opiniestuk een politicus die zich 'verliest in banaliteit'. 'Wie gelooft die panda nog?', aldus Jan Segers in het stuk.

Tot voor kort haalde De Wever nog zijn neus op voor dit soort ludieke acties. Maar sinds zijn optreden in het razendpopulaire televisieprogramma De Slimste Mens is De Wever een stuk populairder geworden en is hij steeds vaker bereid ludieke optredens te doen.

Opmerkelijk, want hij had altijd felle kritiek op politici die zich leenden voor spelletjesprogramma's en televisieshows om kiezers te winnen. Dat De Wever na deze kritiek zelf in een pandapak op de televisie verschijnt en onderuit gaat, draagt niet bij aan de geloofwaardigheid van de politicus.

Imago
Belgen zijn vooral bezorgd dat het optreden van De Wever het politieke imago van België zal schaden. 'België is heel erg zuinig op haar imago. Ze vinden dat je als klein land altijd rekening moet houden met de landen om je heen', aldus België-correspondent Leen Vervaeke.

China
Vorige maand kreeg België als handelspartner van China twee reuzenpanda's, genaamd Hao Hao en Xing Hui, cadeau. Premier Elio di Rupo was aanwezig om de panda's te ontvangen in dierenpark Pairi Danza in Brugelette.

Als reactie hierop verscheen De Wever zaterdagavond zelf als panda. De Wevers actie was niet zomaar een ludieke grap, maar een manier om zijn directe concurrent voor de aankomende verkiezingen uit te dagen. 'Mijn vriend Elio had me een vaste baan aangeboden. 700.000 euro per jaar, en hetzelfde voor mijn kameraad. Plus een politie-escorte om overal op tijd te komen', zei hij op het podium.

Verkiezingen
België maakt zich op voor de 'moeder aller verkiezingen'. Op 25 mei vinden de federale verkiezingen plaats die beslissen wie de dienst op regionaal, nationaal en Europees niveau gaan uitmaken. De Wevers partij N-VA wordt vermoedelijk de grootste na de verkiezingen en om die reden worden al zijn acties momenteel onder een vergrootglas gelegd in België.

De socialistische partij SP.A is de geduchte concurrent van De Wever. De Wever's NV-A is conservatief en de SP.A is een radicalere linkse partij. De partijen kunnen niet samen gaan regeren en moeten zelf groot genoeg zijn om het land te besturen. De Wever's optreden zaterdag was dan ook vooral bedoeld om de zwevende kiezer bij de socialistische partij weg te halen.

Meer over