Belgen willen bewijs dat ze griep-vrij zijn

In België krijgen huisartsen veel patiënten over de vloer die een bewijs vragen dat ze geen Mexicaanse griep hebben. Dat meldt de Belgische Artsenkrant deze week.

Sommige werkgevers vragen hun werknemers na hun vakantie om zo'n papier voor ze weer aan de slag gaan. Daarnaast zijn er veel reizigers die naar Turkije op vakantie gaan, die om zo'n bewijs vragen. Ze doen dit omdat ze onderweg moeten bewijzen dat ze niet zijn besmet met de Mexicaanse griep.

Enkele reizigers kregen in Bulgarije een vaccin toegediend dat tegen de Mexicaanse griep zou zijn en moesten daarvoor 50 euro betalen.

Veel huisartsen vrezen dat ze aan het einde van de vakantieperiode zullen worden overstelpt met vragen om deze bewijzen. ‘Ze verwachten duidelijke richtlijnen voor werkgevers over de zinloosheid van dergelijke attesten’, zo schrijft de Artsenkrant.

In een reactie benadrukken de Belgische minister van Werk Joëlle Milquet en de Interministeriële Commissaris Influenza Marc Van Ranst dat werkgevers van hun werknemers geen medisch attest mogen vragen dat aantoont dat ze niet zijn besmet met de Mexicaanse griep.

Meer over