Belgen maken opgeklopte verwachtingen niet waar in derde touretappe

De touretappe van Verviers naar Longwy had alle ingrediënten voor een Belgische clash van jewelste. Maar in de derde etappe van de Tour de France weten de Belgische renners Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet geen podiumplaats te behalen. Ze eindigde op de 22ste en 4de plaats.

Philippe Gilbert (in het blauw) stelde teleur in 'zijn achtertuin'. Beeld belga
Philippe Gilbert (in het blauw) stelde teleur in 'zijn achtertuin'.Beeld belga

Dit was toch hun terrein, heuvelland vol niet al te venijnige hellingen. Voor Philippe Gilbert was het nota bene zo'n beetje zijn achtertuin. Hij vertrok maandag vanuit zijn geboorteplaats Verviers, voor de start gebaarde hij staande voor de bus van Quick-Step nog naar achteren, naar het ziekenhuis waar hij ter wereld was gekomen. Hij voegde er nog aan toe dat hij over twee dagen jarig zou zijn. Geen wonder dat alle ogen op hem waren gericht.

Voor die andere Belg lagen er ook kansen. Greg Van Avermaet, olympisch kampioen, beleefde dit jaar zijn doorbraak als renner voor de voorjaarsklassiekers, met zeges in Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix, zijn eerste monument. Gisteren dromde de Belgische pers dan ook samen voor de bus van BMC. Hij vertelde dat het een finale is die hem ligt.

Dit was 'm: in Longwy wachtte een klim naar de citadel van 1,6 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent - de gedroomde aankomst voor zogeheten punchers zoals zij. Het had alle ingrediënten voor een Belgische clash van jewelste.

De teleurstelling van Wallonië en Vlaanderen liet zich na de finish eenvoudig samenvatten in twee cijfers: 4de en 22ste. Een Australiër, Michael Matthews van Sunweb, en een Ier, Martin Daniel van Quick-Step, kaapten de podiumplaatsen voor de Belgen weg.

erVooral de fletse rol van Gilbt schrijnde. Zijn ploeg kondigde van tevoren aan dat ze meer troeven konden uitspelen, onder wie Zdenek Stybar en Matteo Trentin ('Trentieneke'), maar manager Patrick Lefèvre beaamde dat hij de uitgesproken favoriet was. Hij zat lekker in zijn vel.

Hij heeft op zijn bijna 35ste in zijn tweede jeugd de rol van de kapitein van de ploeg op zich genomen. Hij dirigeert manschappen naar voren, hij waarschuwde afgelopen zondag de ploeggenoten dat er zo'n 30 kilometer voor de finish een rotonde lag waar hij als nieuweling, junior en belofte steevast renners onderuit heeft zien gaan, dus kalm aan jongens; het was de bocht waarin Chris Froome in de nattigheid onderuit ging. Lefèvre: 'Dat zijn belangrijke dingen. Hij wist het gewoon.'

Een dag later wist hij het kennelijk even niet. Een verklaring bleef lang uit, hij bracht bijna 2.20 uur door bij de dopingcontrole. Als gevolg van een plas op 50 kilometer voor de finish en te weinig drinken onderweg was hij volledig gedehydrateerd geraakt. Voor zijn tegenvallende prestatie had het geen rol gespeeld. 'Ik kwam tekort. In de laatste bocht zat ik nog naast Daniël. Hij is derde geworden, ik 22ste. Dat zegt eigenlijk alles. Ik had geen extra versnelling meer in de benen. Jammer. Dit was een gemiste kans.'

Van Avermaet had het na het geslaagde voorjaar wat kalmer aan gedaan om zich voor te bereiden op de Tour. Hij kon zich dan toch weer niet inhouden in een wedstrijd van mindere categorie, de Ronde van Luxemburg. Daar won hij twee etappes en het klassement - 'Gouden Greg' wil het liefst overal toeslaan. Maar daarna volgde een wat kleurloze Ronde van Zwitserland - toch maar alles in dienst van deze juliweken.

In Longwy was hij het van de twee Belgen die zich het duchtigst weerde. Samen met ploeggenoot Richie Porte zat hij op tijd op de voorste posten. Hij ging vroeg aan, het idee was om Peter Sagan uit zijn tent te lokken. Maar op het moment dat de Slowaak wilde reageren, schoot diens schoen uit het klikpedaal.

Daar had in Van Avermaets analyse niet alleen de wereldkampioen last van, maar ook hijzelf. 'Ik kom plots naast hem in de wind. Dat was in mijn nadeel, want ik had gehoopt uit zijn slipstream te kunnen komen en er misschien wel over te geraken.' Hij gaf toe dat de sterkste had gewonnen. 'Man tegen man is hij moeilijk te kloppen.'

Een likje balsem voor de Belgische ziel was er ook: met Tim Wellens op plaats 13 en Tiesj Benoot op 15 zou er in het virtuele landenklassement behoorlijke zaken zijn gedaan.

Meer over