Belgen gooien roet in Heijmans’ eten

Winst bouwbedrijf verdampt in eerste helft van dit jaar...

Van onze verslaggever

Amsterdam Heijmans heeft met een winst van slechts 2 miljoen euro de eerste zes maanden van dit jaar mager gepresteerd. Als hoofdoorzaken noemt het bouwbedrijf de stagnerende Nederlandse vastgoedmarkt, de kleinere marges in de wegenbouw en het teruglopende rendement op zijn Belgische vastgoedactiviteiten.

Hierdoor zag Heijmans, ondanks goede resultaten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, de winst met 17 miljoen euro teruglopen ten opzichte van het eerste half jaar van 2007. Ook het bedrijfsresultaat daalde van 31 miljoen naar 26 miljoen euro.

De winstcijfers zijn veel slechter dan verwacht. De Belgische bank KBC noemde de resultaten ‘rampzalig’. ‘Zeer teleurstellend’, was de kwalificatie van SNS Securities. Het aandeel Heijmans duikelde in de ochtendhandel op de beurs in Amsterdam met ruim 12 procent.

Het bouwbedrijf kwakkelt al langere tijd. Drie maanden geleden traden president-commissaris Joep Brentjes en bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot af vanwege aanhoudend tegenvallende cijfers. Heijmans moest de afgelopen anderhalf jaar vijf keer zijn winstverwachting naar beneden bijstellen. De laatste drie maanden daalde de waarde van het aandeel met 23 procent.

De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, Rob van Gelder, weet niet goed wat hij moet verwachten van de tweede helft van dit jaar. Daarom durft hij nog geen uitspraken te doen voor heel 2008. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de 50 miljoen euro winst die in mei nog werd verwacht, alsnog wordt gerealiseerd.

Volgens Van Gelder zullen ‘de kosten voorlopig helaas nog voor de baten uit moeten gaan om Heijmans uit het slop te halen’. Een reorganisatie bij het bouwbedrijf, waar ruim elfduizend mensen werken, sluit hij niet uit. Van Gelder: ‘Het is nu echt te vroeg om met concrete maatregelen te komen. Maar we kijken met urgentie naar alle problemen.’

Meer over