Beleggers zitten met armen over elkaar: winst Binckbank keldert

Beleggingsmakelaar BinckBank heeft in het tweede kwartaal minder goed gepresteerd dan verwacht. Bestuursvoorzitter Koen Beentjes wijt dit aan het kalme beursklimaat van afgelopen lente.

AMSTERDAM - Als er weinig opwinding is op de effectenbeurzen en de koersen maar zo'n beetje voortkabbelen, voelen beleggers weinig aandrang om in- of uit te stappen. In een beursperiode die weinig pieken of dalen kent, wordt dus minder gehandeld dan als de koersen alle kanten op vliegen. Rust in de tent op het Damrak en op Wall Street is dus slecht voor de handel van een online-effectenmakelaar als BinckBank.


Effectenmakelaars moeten het hebben van veel transacties, want zij ontvangen een commissie voor elke koop- en verkooporder die zij voor hun klanten uitvoeren. Het aantal transacties lag in het tweede kwartaal beduidend lager dan in het eerste, bleek maandag uit de kwartaalcijfers. Het aantal klanten van BinckBank is ten opzichte van een jaar geleden wel toegenomen, met 11 procent tot 590 duizend.


De daling van het aantal transacties deed zich alleen voor in Nederland. In België en Frankrijk zijn de klanten van BinckBank juist actiever gaan handelen. In Nederland ondervindt BinckBank veel last van toegenomen concurrentie. Vijf oud-medewerkers lanceerden in september de prijsvechter DeGiro. Deze nieuwe concurrent is vol de strijd aangegaan met BinckBank en groeit naar verluidt snel. Andere concurrenten zijn Lynx, Today's en TradersOnly.


In zekere zin krijgt BinckBank een koekje van eigen deeg. Het bedrijf begon vijftien jaar geleden als brutale uitdager van de grootbanken, die beleggers veel lagere tarieven rekende voor dezelfde beleggingsdiensten die de banken aanboden.


De nettowinst viel het tweede kwartaal 33 procent lager uit dan in het tweede kwartaal van 2013. Dat lag vooral aan kostenstijgingen.


Een opsteker is dat BinckBank haar 50-procentsbelang in de verlieslatende pensioenuitvoerder BeFrank voor 19,5 miljoen euro aan Delta Lloyd heeft verkocht. Die transactie levert een boekwinst van 15,5 miljoen euro in het derde kwartaal op.


Er is ook vooruitgang geboekt met de voorgenomen verkoop van software-onderdeel Able. BinckBank heeft de deal met investeringsmaatschappij BlackFin Capital Partners bijna rond.

Meer over