Beleggers zijn verrassingen van Shell beu

Op het Damrak was het donderdag Shell dat de meeste opwinding verzorgde. Het nieuws dat de oliemaatschappij voor de tweede keer binnen korte tijd zijn voorraden naar beneden bijstelt, kwam het aandeel op een koersverlies van 3,3 procent te staan....

Ook Corus zag zijn koers kelderen. Het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumbedrijf maakte een verlies van meer dan 300 miljoen Britse pond bekend over het afgelopen boekjaar. Dat was fors beneden de verwachtingen van analisten, en Corus daalde dan ook meer dan 8 procent tot 57 eurocent. Meer enthousiasme was er voor de cijfers van Pinkroccade. De automatiseerder die een groot deel van zijn geld verdient aan overheidsopdrachten verdubbelde zijn winst over 2003 tot twaalf miljoen euro. Vooral kostenbesparingen dreven het resultaat omhoog.

Beleggers beloonden de cijfers met een koersstijging van 3 procent. Pinkroccade sloot op 12,55 euro.

ASML verloor ruim 3 procent op 14,20 euro. Tijdens de aandeelhoudersvergadering die gisteren werd gehouden liet bestuursvoorzitter Doug Dunn zich positief uit over het komende jaar. Maar dat kon de beleggers niet overtuigen: ASML werd meegetrokken in het pessimisme dat over de hele technologiesector in Europa hing. Philips bijvoorbeeld verloor bijna 4 procent op 22,64 euro.

De AEX verloor 2,4 procent op 336,93 punten.

Meer over