Beleggers vrezen winstwaarschuwing

Een nieuwe ronde van winstwaarschuwingen legde een donkere waas over Wall Street. De software-producenten Ariba en Inktomi en de leverancier van telecomapparatuur Redback gaven voor opening van de beurs te kennen dat ze in het eerste kwartaal van 2001 hun doelstellingen niet hebben gehaald....

Technologiebeurs Nasdaq ging met 6,2 procent nog harder onderuit en sloot op 1672,63 punten. In de eerste drie maanden van 2001 is de Nasdaq al ruim 32 procent kwijtgeraakt.

De winstwaarschuwingen kwamen extra hard aan, omdat het de opmaat kan zijn voor een hausse aan sombere berichten. Zaterdag eindigde officieel het eerste kwartaal van 2000. Beleggers verwachten dat bedrijven de komende weken hun eventuele rampspoed uit het eerste kwartaal snel willen bekendmaken. De angst voor deze berichten, leidde tot een verkoopgolf onder beleggers.

Vooral de producenten van software moesten het ontgelden. Ariba verloor ruim 20 procent. De leverancier van software voor internet boekte in het eerste kwartaal een veel hoger verlies en durft geen uitspraken te doen over de nabije toekomst. Ook de aankondiging dat Ariba een derde van het personeel wil ontslaan, kon de belegger niet bekoren.

De aandelen van Inktomi werden gehalveerd. Aangezien bedrijven terughoudend zijn met het investeren in internet, ziet Inktomi zijn orders snel teruglopen. Inktomi wil een kwart van het personeel ontslaan. Ook softwaremaker Braodvision wil mensen ontslaan en zag zijn koers wegzakken.

Ook gerenommeerde fondsen gingen onderuit. Vooral de producent van kopieermachines, Xerox, liet een flinke veer met 20 procent koersverliesrox heeft moeite om zijn jaarcijfers bij teozichthouder SEC te deponeren, omdat de accountant de boekhoudregels van het bedrijf aan het onderzoeken is.

Ford verloor ook enkele procenten. De autoproducent zag zijn ordersstroom in maart met 13 procent terugvallen. Vertraging bij de introductie van het nieuwe sportmodel Explorer en de sombere economische stemming zijn de oorzaken van de omzetdaling.

Ook macro-economische cijfers gaven beleggers geen vertrouwen in de nabije toekomst. De orderontvangsten van de Amerikaanse industrie zijn in februari 0,4 procent gedaald in vergelijking met de maand ervoor. De orders waren in totaal 362,98 miljard dollar waard. In januari bedroeg de daling 4,3 procent.

Meer over