Beleggers vrezen dat crisis nog niet voorbij is

NEW YORK De effectenbeurzen in de Verenigde Staten verkeerden dinsdag de gehele dag in mineur. De handel stond onder druk door tegenvallende kwartaalcijfers van een aantal belangrijke concerns en teleurstellende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt....

De branchevereniging van makelaars maakte dinsdag bekend dat de huizenverkopen in de Verenigde Staten over februari tot het laagste punt sinds 2001 zijn gedaald. De Fed verwacht bovendien dat de Amerikaanse economie in de eerste helft van 2008 zal krimpen wegens de verslechterende huizenmarkt.

De Dow Jones-index daalde bijna 0,3 procent naar 12.576 punten. De S & P 500-index zakte een half procent naar 1.365 punten, terwijl de Nasdaq 0,7 procent lager eindigde op 2.349 punten.

HYPOTHEKEN Financiële concerns zaten in de hoek waar de klappen vielen nadat Washington Mutual, de grootste hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten, liet weten een verlies te verwachten van 1,1 miljard dollar in het eerste kwartaal. Het concern moet 3,5 miljard dollar afschrijven wegens verliezen op leningen. Ook gaat het concern minder dividend uitkeren. Dat temperde het optimisme onder beleggers dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is.

Onder de Dow-fondsen presteerden vooral de financials Citigroup, Bank of America en AIG slecht.

TECHNOLOGIE De technologiesector had het moeilijk nadat de chipconcerns AMD en Novellus Systems met zwakke vooruitzichten naar buiten waren gekomen.

Meer over