Beleggers vinden koersen te hoog opgelopen

Na een reeks van koersstijgingen deden de Europese beurzen dinsdag een stap terug. Onder beleggers nam de vrees toe dat de recente koersstijgingen niet te rechtvaardigen zijn, gezien de lagere groei van de bedrijfswinsten....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Over een brede linie gingen de koersen in Europa onderuit. Het Duitse Volkswagen daalde in waarde, nadat de automaker zich ontevreden toonde door inzakkende verkopen in het eerste kwartaal. Vooral prijsdruk, verminderde vraag uit China en de dure euro spelen VW parten.

De Amsterdamse beurs kon zich niet onttrekken aan de dalende trend op de Europese beurzen. Graadmeter AEX sloot de dag 0,5 procent lager op 377,68 punten. ASML was met een daling van 3,1 procent de grootste verliezer van de 25 hoofdfondsen.

Rond ABN Amro was de meeste beweging waar te nemen. De bank zou wederom voet aan de grond willen kregen in Italia door zijn kleine belang in Antonveneta te willen uitbreiden. Het aandeel ABN Amro daalde licht (-0,8 procent-) in waarde.

Ballast Nedam behoorde tot de grote winnnaars van de dag. Het bouwbedrijf had maandag nabeurs aangekondigd dat het projectontwikkelaar Hollestelle koopt. Ook verwierf de bouwer samen met Bam een miljardenorder in Almere. de koers van Ballast steeg 6,3 procent .

De bedrijven die maandag beleggers lieten schrikken met tegenvallende jaarcijfers, kregen ook gisteren een tik. Arcadis verloor 6,9 procent, nadat een analist van ING zijn waardering voor het ingenieursbedrijf verlaagde. Draka Holding raakte 5 procent kwijt, nadat Van Lanschot Bankiers het kabelbedrijf op de verkooplijst had gezet.

De bedrijven die met verse cijfers naar buiten kwamen, joegen beleggers minder schrik aan. De verliesreductie bij Wessanen zette de koers van het levensmiddelenbedrijf nauwelijks in beweging. Imtech presenteerde een licht stijgende winst, maar moest wel 2,2 procent inleveren. Alleen Hunter Douglas wist met zijn stijgende winst niet te voldoen aan de verwachtingen van beleggers. Het aandeel zakte 4,4 procent weg.

Meer over