Beleggers maken pas op de plaats

Amerikaanse beleggers maakten donderdag pas op de plaats. De belangrijkste beursgraadmeters openden de dag hoger door het optimisme uit Europa....

Van onze verslaggever

Analisten menen dat de serie renteverlagingen, eerder deze week verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente al voor de tiende keer dit jaar, de economie in het tweede kwartaal van volgend jaar een impuls zullen geven. Beleggers lopen daarop vooruit. De Dow Jones-index sloot de handelsdag af met een winst van 33 punten op 9587 punten. De graadmeter van technologiebeurs Nasdaq moest de winst bij de opening prijsgeven en sloot met een verlies van 0,5 procent op 1827 punten.

Grootste verliezer onder de Dow-fondsen was fastfood-keten McDonald's. Beleggers zijn geschrokken van de winstwaarschuwing die het bedrijf woensdag bekendmaakte. Het concern verlaagde de winstverwachting met 27 procent verlaagde. Met name de resultaten in Japan vallen tegen nadat in september het eerste geval van de gekke-koeienziekte werd geconstateerd. Daardoor valt de vraag naar rundvleesproducten zoals hamburgers sterk terug. Het aandeel McDonald's daalde met ruim 3 procent.

Ook de technologiefondsen in de Dow Jones-index hadden het moeilijk. Grootste verliezer was Hewlett-Packard dat bijna 4 procent inleverde. Onzekerheid over de voorgenomen fusie met pc-bouwer Compaq drukt het aandeel. HP heeft ruim 20 miljard dollar geboden op Compaq. Een lid van grootaandeelhoudersfamilie Hewlett is tegen de deal. Het aandeel Compaq noteerde donderdag net boven de prijs van 8 dollar, dat is zo'n 35 procent onder het bod van Hewlett-Packard. Daaruit valt af te leiden dat beleggers geen vertrouwen meer hebben in het bod.

Grootste winnaar onder de blue chips was General Electric dat een koerswinst van 2 procent boekte. De bank- en verzekeringsaandelen profiteren nog steeds van de renteverlaging. American Express, Citigroup en JP MorganChase stegen allemaal in waarde

Opmerkelijk is ook de koerswinst van film, internet en mediaconcern AOL TimeWarner. Het aandeel is deze week al meer dan 10 procent gestegen in anticipatie op de lancering van de eerste Harry Potter-film. Beleggers rekenen op een ware blockbuster die heel veel mensen naar de filmtheaters zal trekken.

Meer over