Beleggers dumpen Aegon na geldinjectie

De verzekeraar Aegon kreeg dinsdag een flink pak slaag op de beurs ondanks een kapitaalinjectie van de overheid van 3 miljard euro.

Op het dieptepunt stond het aandeel op 2,87 euro, waarmee Aegon nog ongeveer 4,5 miljard euro waard was. Eind vorig jaar bedroeg de beurswaarde van Aegon nog 19 miljard euro. Het aandeel sloot dinsdag op 2,91 euro. Ook ING, dat eerder al gebruik maakte van het staatsfonds van minister Wouter Bos van Financiën, liep averij op. Het aandeel sloot 13,4 procent lager. Handelaren vrezen dat de bankverzekeraar nog flink zal moeten afschrijven op slechte beleggingen.

Zelfde voorwaarden
Dinsdagmorgen werd bekend dat de Nederlandse staat voor 3 miljard euro aan Aegon-aandelen koopt. De voorwaarden van de overheid zijn voor Aegon nagenoeg dezelfde als minister Wouter Bos van Financiën op 10 oktober overeen kwam met bank-verzekeraar ING. Dat werd met 10 miljard euro gesteund. ‘Het belangrijkste verschil is dat Aegon een miljard nog veel sneller mag aflossen, als de situatie blijkt mee te vallen’, zei Bos dinsdag. ‘Dat was nodig omdat niet zeker weet of ze deze steun echt nodig hebben.’

Aegon betaalt de staat jaarlijks 8,5 procent rente over de 3 miljard – 255 miljoen euro. Bos mag ook twee commissarissen benoemen bij de verzekeraar die tweederde van zijn omzet haalt in de VS. Volgens Bos’ woordvoerder heeft de bewindsman de namen van kandidaten al in zijn hoofd.

Een andere voorwaarde voor de injectie is dat de topbestuurders van Aegon dit jaar geen bonussen ontvangen. Eventuele vertrekpremies worden gemaximaliseerd op een jaarsalaris.

'Extra buffer'
Aegon-topman Alexander Wynaendts noemde in een telefonische persconferentie de kapitaalinjectie ‘een extra buffer’. ‘Klanten en tussenpersonen moeten weten dat Aegon ook op de langere termijn gezond is. Met deze 3 miljard hebben we een veel betere kans om onze strategie uit te voeren en staan we steviger ten opzichte van onze concurrenten.’

Volgens Bos kan Aegon prima op eigen benen staan. ‘Maar de situatie is zo heftig dat de meest gezonde bedrijven in de problemen kunnen komen. Wij helpen ze door deze barre tijden heen’, aldus de minister.

De steun van een solide partner als de Nederlandse overheid brengt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s er niet toe een positieve verwachting over Aegon uit te spreken. De injectie vermindert de zorgen over de balans, maar Standard & Poor’s is toch negatief omdat de markten waar Aegon op zit, zwakker zijn geworden.

Het aandeel Aegon verloor het afgelopen jaar 73,3 procent van zijn waarde. In de afgelopen maand verdampte circa 55 procent van de beurswaarde van de verzekeraar.

Wynaendts benadrukte dat voor de kapitaalinjectie is gekozen om 'absoluut zeker te zijn van een buffer' in deze onzekere tijden. ‘We weten niet hoeveel we nodig hebben. Ik heb geen idee hoe de markten er in de toekomst uit gaan zien. Eigenlijk hoop ik dat we niks nodig hebben’, zei de Aegon-topman.

Het Verbond van Verzekeraars gaat ervan uit dat de kapitaalinjectie voor Aegon niet zal leiden tot een verstoring van de concurrentieverhoudingen tussen verzekeraars. Het verbond praat nog met het ministerie van Financiën over gedragsregels voor bedrijven die hebben aangeklopt voor staatssteun.

Meer over