Belegger handelt vrolijk in hinkend aandeel AND

Ooit gehoord van AND International Publishers?..

Xander van Uffelen

De elektronische uitgeverij uit Rotterdam is de afgelopen maanden uitgegroeid tot de risé van de beurs. Het bedrijf kwam in geldnood, werd gered door investeerder Cees de Bruin, gaf nieuwe aandelen uit terwijl dat niet mocht, werd geschorst door het beursbestuur, kreeg een tik op de vingers van de Ondernemingskamer en ontving gisteren nogmaals een 'ernstige schriftelijke waarschuwing' van Euronext Amsterdam.

De trouwe volger van de beurs pagina's zag AND vooral opduiken in de ranglijstjes van grootste stijgers en grootste dalers. De ene dag was AND 1 eurocent waard, de andere dag 2 eurocenten, met koersstijgingen van 100 procent en dalingen van 50 procent tot gevolg.

Helemaal eerlijk waren deze cijfers niet. Als de koers op 2 eurocent stond, wilden beleggers aandelen voor dit bedrag verkopen. Kopers waren er slechts in beperkte mate, zodat de koers vaak 'aangeboden voor 2 cent' de handelsdag besloot.

Tegen deze achtergrond was er de 'redding' van AND door Roosland Beheer, het investeringsvehikel van Cees de Bruin. In de ranglijst van de vijfhonderd rijkste Nederlanders van Quote prijkt hij op de 27 ste plek met een vermogen van een slordige 450 miljoen euro. De Bruin investeert onder meer in Landal Greenparks en liet zijn oog vallen op AND. De bestaande aandeelhouders gingen akkoord met zijn reddingsplan en geldlening, mits zij later via een claim-emissie alsnog goedkope aandelen mochten inslaan. Vlak daarna gaf AND weer nieuwe aandelen uit aan Roosland Beheer, waarmee De Bruin een meerderheid in AND zou verwerven.

De onderhandse emissie klopte van geen kant. De tijdelijke bestuursvoorzitter Kenny van Ierlant is namelijk tevens accountant van Indofin, een andere investeringsmaatschappij van De Bruin. De enige overgebleven commissaris van AND, Han de Kruijf, is tevens directeur van Roosland Beheer en de beoogde nieuwe baas T. Phillippa is eveneens werkzaam bij Roosland.

Of dat allemaal mag? De Ondernemingskamer was vernietigend in zijn oordeel en gaf de boze aandeelhouders gelijk. De Kruif werd de laan uit gestuurd en de gewraakte onderhandse emissie teruggedraaid. Het beursbestuur wilde nog verder gaan en de aandelennotering van AND zelf beëindigen. Maar deze maatregel zou bestaande aandeelhouders te veel schaden, constateerde een adviescommissie. Bovendien heeft het bedrijf elke vijfhonderd aandelen AND inmiddels omgewisseld in één aandeel, zodat op het beursbord weer een normale koers staat genoteerd. Tikken op de vingers of niet, beleggers handelden vrijdag vrolijk verder in het gemankeerde aandeel AND.

Meer over