'Beleggen mag ik niet en doe ik niet'

Tom de Swaan (58), financieel directeur van ABN Amro en chief financial officer van het jaar..

'De bijnaam Turbo Tommy stamt nog uit mijn tijd bij De Nederlandsche Bank. Ik werk inderdaad hard, ik schat zo'n tachtig uur per week, maar daar krijg ik ook goed voor betaald (1,2 miljoen euro in 2003, inclusief bonus van 575 duizend euro en exclusief 260 duizend euro pensioenpremie, red.). Dat de hoogte van mijn inkomen sinds een paar jaar op straat ligt vind ik niet erg. 'De krant? Morgen verpakken mensen er hun vis in', merkte mijn oude DNBbaas Jelle Zijlstra ooit op. Mensen die dat wel erg vinden, vinden misschien dat ze het niet verdienen.

Misschien dat ik wel met minder toe zou kunnen, maar waarom zou ik dat willen proberen? Niet dat ik zoveel uitgeef. Ik heb geen boot en geen tweede huis. Ontspannen doe ik met klassieke muziek, literatuur en beeldende kunst. Hoewel, ontspannen. Behalve groot bewonderaar, ben ik ook actief bestuurslid van zowel het Concertgebouworkest als De Nederlandse Opera. Ook verzamel ik tegenwoordig veel kunst. Ik heb thuis werken van Wil Bouthoorn, Kuypers, Constant en Alechinsky. Dat is wel een kostbare liefhebberij.

Beleggen mag en doe ik niet. Bij de bank heb ik net als de andere bestuurders een eigen portefeuillemanager die dat voor me doet en op wie ik geen invloed heb. Ik kan hooguit aangeven dat ik bijvoorbeeld meer of minder in obligaties of bepaalde sectoren wil beleggen. Voor de handel in aandelen ABN Amro gelden nu zo veel regels en zogeheten gesloten periodes, dat er nauwelijks nog sprake van is.

Ik heb altijd veel ambitie gehad, maar ik heb mijn werk ook altijd echt leuk gevonden. Ik zou iedereen mijn baan van harte willen aanbevelen. Al denk ik er voorlopig nog niet aan om met pensioen te gaan. Rustig aan doen en lekker reizen? Ik zit nu gemiddeld al twee dagen per week in het vliegtuig, dus dat is niet echt mijn idee van lekker.

Je moet dit werk ook wel leuk vinden als je het wilt volhouden.Om een beetje fit te blijven ga ik twee keer per week naar de sportschool; rennen en fietsen. Mijn werk wordt er trouwens niet eenvoudiger op. Zo rapporteren we bij ABN Amro inmiddels volgens drie verschillende boekhoudstandaarden, hebben we te maken met de Basel 2-regels voor kredietrisico, en dan is er in de VS ook nog de Sarbanes-Oxley-regelgeving. Nu Rijkman Groenink en ik onze handtekeningen onder de jaarcijfers van 2003 hebben gezet zijn we persoonlijk aansprakelijk en kunnen we in Amerika het gevang indraaien.

Een harde saneerder? Valt volgens mij erg mee. Na de fusie tussen ABN en Amro ontkwamen we er simpelweg niet aan het mes te zetten in een aantal muurbloempjes. Sommige mensen vinden me autoritair, het zij zo. Toen ik op mijn 29ste voor het eerst in een leidinggevende positie kwam, heb ik snel leren accepteren dat nu eenmaal niet iedereen je aardig vindt. Het gevaar dat ik door deze baan naast mijn schoenen ga lopen, is in mijn geval denk ik klein. Ik ben al 35 jaar met dezelfde vrouw getrouwd en daarnaast heb ik twee volwassen kinderen en een paar hele goede en trouwe vrienden die me zonodig bij de les houden. Ik besteed daar ondanks mijn drukke agenda ook welbewust tijd aan, want dat is toch waar het echt om gaat.'

Meer over