Belcanto-slapstick in het Noordwijkse helmgras

Dankzij een paar wasknijpers gaat de wind er niet vandoor met de partituur. De achterkant van de piano is met zeil beschermd....

Van onze verslaggever Pablo Cabenda

Het is fris. Maar zo'n 150 toeschouwers hebben dat er graag voor over. Over vijf minuten zullen zich de appetijtelijkste misverstanden afspelen op het terras van huize Eikenloof aan de Noordwijkse Koepelweg. Sommigen hebben zelfs klapstoeltjes aangesleept om hoog in de duinen getuige te kunnen zijn van samenzwering en verkleedpartij, de solide ingrediënten voor belcanto-slapstick en opera buffa.

Voor de zesde achtereenvolgende maal zijn terrassen en patio's van villa's in Noordwijk aan Zee het decor voor een serie kleine opera's. Onbekende kolderieke werken opgevoerd door het Amsterdamse gezelschap Opera Minora.

Op het terras van Huize Eikenloof, voormalig meisjeshuis en hotel, wordt La Dirindina van Scarlatti opgevoerd. Dit intermezzo stuk verhaalt van een aankomend operatalent dat niet kan kiezen tussen de plicht van het harde werken en de verleiding van het snelle succes.

Entree Dirindina! Haar kauwgumkauw en haar decolleté evenaren elkaar in aanstootgevendheid. Geen land mee te bezeilen, dat zie je zo. Haar mentor DonCarissimo verwijt Dirindina dat ze haar toonladders verwaarloost en flirt met aanbidders.

Een daarvan, eigenlijk een giebelende hartsvriendin die meer met haar gemeen heeft dan het vocale bereik, is de impresario en castraat Don Liscione. Zwaar aangezet met een bril uit de collectie van Elton John, weelderig behangen met stola's, verschijnt hij als een wufte plumeau vanachter het fluitekruid.

Moment supreme: in een repetitie speelt Dirindina de rol van de hoogzwangere Carthaagse koningin Dido en baart een pluchen schilpad. Don Carissimo denkt dat Dirindina bezwangerd is door Liscione en eist een huwelijk. In de daaropvolgende vrolijke finale vormt de impotentie van Liscione klaarblijkelijk geen enkel bezwaar voor de bruiloft.

Applaus van de toeschouwers die het zand van het zitvlak kloppen en als bij een lopend buffet zich begeven naar de volgende culturele drenkplaats. Bij Huis aan Zee aan de Astridboulevard wordt D'Auvergne's Les Troqueurs opgevoerd.

Heer des huizes van Eikenloof, Reinier Brakema heeft genoten. Zijn vrouw Marieke van Rhijn nam vier jaar het initiatief om hun huis beschikbaar te stellen. 'En het voelt ook wel deftig aan, hè. Zo'n operagezelschap bij je aan huis. Als ze aan het oefenen zijn, hoor je uit de ene kamer de sopraan en uit de andere weerklinkt de violist.'

Het werkt ook aan de andere kant, zegt regiseusse Claudia Christern. 'Het is mooi om jong talent een kans te geven. Die paar optredens die ze hier doen kunnen ze weer toevoegen aan hun cv.' De meeste solisten komen net van de academie. Maar er zijn er ook die al in middelgrote opera's rollen spelen of bij het koor van Ton Koopman zitten.

En ja natuurlijk, er zijn meer opera-initiatieven in de buitenlucht. Maar waar ze zich bij Opera aan zee onderscheiden is de toegankelijkheid. Alles is klein gehouden. De ensceneringen zijn semi-concertant met als enige live-muziek een piano of viool. Als het echt moet, komt er ook nog een klavecimbel uit de synthesizer.

Christern: 'Er doen al zoveel mensen Tosca. We willen juist mensen verrassen met korte komische opera's die onbekend zijn, of weinig worden gespeeld.' Zoals La Serva Padrona van Pergolesi, in een twintigste eeuwse context, waarin de stereotiepe secretaresse, hooggehakt en roodgelakt, uiteindelijk toch met haar knorrige baas trouwt.

Als de rijst is neergedaald en het geplette helmgras rond Villa Zee ster een zucht van verlichting slaakt, daalt bezoeker Boudewijn Baud met een klapstoeltje aan elke hand de smalle trap van de villa af. Hij is weliswaar Noordwijker, maar het was zijn eerste bezoek aan Opera aan Zee.

Baud is er bijna zeker van dat vijftig procent van de bezoekers uit Noordwijk afkomstig is. 'Het is toch wat intiemer hier. Dat moeten we ook zo houden. Voor je het weet komen al die Amsterdammers er op af.' Hij snelt naar de organisatie. Informeren of ze voor volgend jaar nog een tuin nodig hebben. 'Volgens mij is die van ons prima geschikt.'

Meer over