Belastingplan Vlaanderen treft ook vertrokken Nederlanders

Vermogende Nederlandse fiscale vluchtelingen in België zullen in de toekomst toch belasting moeten betalen op hun onroerend goed. Tot op heden konden zij daaraan ontsnappen door hun woning bijvoorbeeld onder te brengen in een buitenlandse onderneming....

ANP

BRUSSEL

Vlaams regionaal minister voor Volkshuisvesting Peeters zal dit najaar met voorstellen komen om de onroerende voorheffing te vervangen door een nieuwe grondbelasting. Daarbij wordt de eigenaar of huurder van een woning aangeslagen voor het grondgebruik. Deze belasting zal voor iedereen gelden. Peeters wil daarmee de fiscale druk beter spreiden over de diverse lagen van de bevolking.

Volgens de socialistische bewindsman profiteren nu vooral vermogende burgers van de mogelijkheid om aan de voorheffing te ontsnappen via een buitenlandse bv. Onder hen bevinden zich veel vermogende Nederlanders in de grensregio's. Zij verhuisden naar België omdat daar geen vermogensbelasting wordt geheven. België heeft overigens geen plannen om een vermogensheffing in te voeren.

Wel wil Peeters nu het extra voordeel aanpakken, dat rijke Nederlanders genieten door geen belasting te betalen over hun onroerend goed. Vorig jaar leek het er even op dat België in onderhandelingen over een aanpassing van het belastingverdrag met Nederland tot een vermogensheffing zou overgaan. Formeel is daarvan voorlopig echter geen sprake.

In Belgische grensgemeenten als Brasschaat, Oud-Turnhout en Lanaken wonen grote groepen Nederlanders, die in eigen land geen belasting willen betalen. Eind vorig jaar ontstond een nieuwe toestroom van rijke belastingvluchtelingen door de maatregel van staatssecretaris Vermeend van Financiën om vanaf 1997 de opbrengst van de verkoop van ondernemingen fiscaal zwaar aan te slaan.

De aanwezigheid van de vermogende Nederlandse kolonies in de grensgemeenten leidt de laatste jaren tot toenemende spanningen met de plaatselijke Belgische bevolking. De komst van veel Nederlanders dreef eind vorig jaar de huizen- en grondprijzen extra op.

Meer over