Belastinggeld terug? Nee, weer een Berlusconi-truc

'U kunt naar een vestiging van de Italiaanse Post gaan om uw teruggave op te halen.' Dat staat in de brief die miljoenen Italianen deze dagen in hun brievenbus vinden. Ondertekend door: Silvio Berlusconi. De politicus heeft voor de gelegenheid zijn pen in een bureaucratisch jargon gedoopt en legt de Italianen met een officieel ogende brief uit hoe ze hun in 2012 betaalde huizenbelasting kunnen terugkrijgen. Als hij over drie dagen de verkiezingen wint, tenminste.

Sarah Venema
Silvio Berlusconi Beeld reuters
Silvio BerlusconiBeeld reuters

'Belangrijke mededeling. Teruggave Imu 2012', staat met dikke letters op de envelop geschreven. Diverse Italianen zouden al bij postkantoren zijn gesignaleerd met de namaakbelastingbrief in hun hand. In de regio's die voor de kiesstrijd bepalend zijn, stuurde Berlusconi ook nog een 'faillissementsbalans van de regering-Monti' mee.

Berlusconi's politieke tegenstanders zijn laaiend over de nieuwste campagnevondst van de mediamagnaat. 'Met deze brief heeft hij zeker twee wetten overtreden', zegt anti-maffiarechter Antonio Ingroia van de partij Civiele Revolutie. Leden van Italië van de Waarden hebben een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie.

'Bedrog', roept ook de linkse premierskandidaat Pier Luigi Bersani. Hij vergelijkt zijn tegenstander met de naoorlogse politicus Achille Lauro, die de Italianen tijdens zijn verkiezingscampagne pakken pasta en één schoen gaf. De tweede schoen kregen ze als de politicus zou winnen. Omkoping dus.

De Imu, een door premier Mario Monti ingevoerde belasting op het eerste huis, blijkt uit peilingen ontzettend impopulair onder de Italianen. Berlusconi stemde bij de invoering 'voor', maar heeft tijdens zijn verkiezingscampagne de afschaffing en de teruggave van het geïnde geld tot hoofdpunten gebombardeerd.

De 4 miljard euro die Mario Monti ermee binnenhaalde en de miljarden die de afschaffing zal kosten, wil Berlusconi compenseren met onder meer bezuinigingen op het publieke bestel.

De verkiezingsstrijd wordt spannend. 'Elke stem telt', zei Berlusconi eerder deze week al.

null Beeld www.grr.rai.it
Beeld www.grr.rai.it
Meer over