'Belastingdienst misleidde rechters door achterhouden informatie'

De Belastingdienst zou rechters tot aan de Hoge Raad hebben misleid door informatie achter te houden. Dat meldt Nieuwsuur maandag. Het gaat over de identiteit van een anonieme tipgever in een rechtszaak van een vermeende zwartspaarder tegen de Belastingdienst.

Het kantoorgebouw van de Belastingdienst in Apeldoorn. Beeld null
Het kantoorgebouw van de Belastingdienst in Apeldoorn.

De Belastingdienst is ruim zeventig vermoedelijke zwartspaarders op het spoor gekomen, doordat de tipgever bankgegevens van spaarders aan de dienst heeft verkocht. Volgens Nieuwsuur krijgt de tipgever daarvoor een beloning van het ministerie van Financiën.

De tipgever zou contractueel hebben vastgelegd dat zijn identiteit geheim blijft. De Belastingdienst heeft daarom delen van het contract zwartgelakt. Nieuwsuur heeft een kopie van het contract waarin de passages wel leesbaar zijn.

Volgens het programma staat daarin expliciet dat de Belastingdienst geen anonimiteitsgarantie geeft. Dat is het tegenovergestelde wat de dienst tot dusver beweerde.

In 2009 sloot toenmalig staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager het contract met de tipgever. Omdat er twijfel over zijn betrouwbaarheid bestaat, oordeelde het gerechtshof dat de naam van de tipgever bekend moest worden gemaakt. Dat weigerde de Belastingdienst en dus kregen rechters alleen het bewerkte contract te zien.

'Geen garanties'

De Hoge Raad bepaalde uiteindelijk dat de Belastingdienst de naam mocht verzwijgen. In een andere procedure rondom dezelfde tipgever hebben belastingambtenaren wel het originele contract zonder weggelakte delen aan andere partijen overhandigd.

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'eert zegt in Nieuwsuur dat de Belastingdienst de rechters heeft misleid. 'Het gaat om een overheidsdienst die een rechter in het ootje neemt.' De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, Fred van der Winkel, noemt in een brief aan Nieuwsuur het verstrekken van valse informatie door de Belastingdienst 'zeer teleurstellend en zelfs schokkend'.

In een reactie tegenover het ANP zegt de Belastingdienst dat, 'anders dan de uitzending van Nieuwsuur suggereert', er geen tegenstelling is. De dienst zou geen garanties hebben gegeven over de anonimiteit. Dat zou ook niet mogelijk zijn aangezien de anonimiteit ook buiten de schuld van de Belastingdienst verloren zou kunnen gaan.

Wel verklaart de Belastingdienst zich in te spannen om zijn identiteit geheim te houden. Ook maakt de overeenkomst mogelijk dat de rechter de tipgever als getuige kan verhoren. Vandaar dat de Belastingdienst in procedures heeft aangeboden de tipgever anoniem te laten getuigen.

Meer over