Belastende verklaringen tegen Nouredine El F.

Twee getuigen hebben vrijdag in het proces tegen de Hofstadgroep zeer belastende verklaringen afgelegd tegen Nouredine El F. Een van hen verklaarde dat El F. wist van het voornemen van Mohammed B. Theo van Gogh te vermoorden....

El F. zou B. zelfs hebben gestimuleerd en kracht hebben gegeven om de moord te plegen, aldus de getuige. El F. zou dit kort voor zijn arrestatie in juni van dit jaar tegen de 28-jarige Marokkaanse man hebben gezegd. De Marokkaan trad vrijdag als getuige op in de zaak tegen El F., die door justitie wordt gezien als kopstuk van de Hofstadgroep, het vermeende terreurnetwerk.

De getuige, A.A., zegt dat hij El F. in Den Haag bij toeval heeft ontmoet. De twee mannen raakten uitvoerig met elkaar in gesprek, aldus A. El F. zei dat hij ‘nummer 1’ was, dat hij werd gezocht, dat hij zich niet levend zou laten oppakken en streefde naar het martelaarschap, zo verklaarde A. voor de rechtbank.

De inhoud van de verklaring van A. staat haaks op wat Mohammed B. zelf heeft verklaard. Volgens B. was niemand op de hoogte van zijn moordplannen en heeft hij deze in zijn eentje voorbereid en uitgevoerd.

El F. betwist dat hij A.A. ooit heeft ontmoet, laat staan dat het onthullende gesprek heeft plaatsgevonden. Volgens A. hebben twee andere mannen het eerste half uur van het gesprek bijgewoond. El F.'s advocate G. Later wil de namen van deze mannen horen, om hen eveneens als getuige te kunnen horen en de verklaring van A. te toetsen.

A. weigert deze namen te noemen. Als hij daarin volhardt, moet hij in gijzeling worden genomen, vindt Later. Ook vroeg zij de rechtbank proces-verbaal van meineed tegen A. op te maken, omdat hij volgens haar liegt, terwijl hij onder ede staat. De rechtbank beraadt zich momenteel hierover.

Later suggereerde dat wraakzucht wellicht een rol speelt bij de belastend verklarende A. Zijn ex-vrouw Soumaya S. is een relatie aangegaan met El F. Zij werd in juni in zijn gezelschap aangehouden en is inmiddels veroordeeld voor medeplegen aan wapenbezit. El F. had bij zijn aanhouding een doorgeladen machinepistool bij zich.

Een tweede bezwarende verklaring tegen El F. kwam van een 24-jarige vrouw uit Den Haag, H.S. De bange en geëmotioneerde vrouw, die zelf in een aan de Hofstadzaak verwante zaak vastzit, verklaarde dat El F. volop met wapens in de weer is geweest.

Bij de politie heeft S. verklaard dat zij en haar echtgenoot onder druk van El F. een woning in Brussel hebben gehuurd. Het paar is met El F. en diens vrouw een paar keer naar Brussel gereisd. Volgens haar verklaring heeft El F. toen vuurwapens meegesmokkeld. Hij heeft S. ook met een van die wapens bedreigd.

Ook verklaarde S. over een tochtje met haar man en El F. naar het Amsterdamse Bos. El F. zou daar een wapen uit een tas hebben gehaald en daarmee hebben geschoten. El F. zou S. en haar man ook hebben gedwongen te schieten. ‘Ik was verschrikkelijk bang. Ook dat ik zou worden afgeschoten’, zo verklaarde zij bij de politie. S. bevestigde vrijdag haar verklaringen grotendeels bij de rechtbank.

Volgens S. heeft El F. haar en haar man gedwongen hun volledige inboedel weg te doen, omdat het bezit hiervan niet zou stroken met de strenge islamitische geloofsleer. S. zei vrijdag dat El F. ‘domineert’ en ‘gewetenloos is’. Hij hangt volgens haar een zeer strenge, extreme ideologie aan.

El F. werd in juni aangehouden. Hij werd gezocht sinds de moord op Theo van Gogh. Bij zijn aanhouding, in Amsterdam, bleek hij een doorgeladen machinepistool in zijn bezit te hebben.

El F. moest vrijdag lachen om de verklaring van S. Volgens hem liegt de vrouw. Voor het overige beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

De rechtbank hoorde vrijdagmiddag haar echtgenoot, de 27-jarige L.B. Hij zit sinds oktober vast, op verdenking van terroristische activiteiten. De man werd samen met de beruchte terreurverdachte Samir A. opgepakt. B. bevestigde in grote lijnen de belastende verklaringen van zijn vrouw. Dat deed hij overigens niet in het bijzijn van El F., dat wilde hij niet.

Ook vertelde B. dat El F. vaak bij hem over de vloer kwam, net als Samir A. Op zeker moment kreeg hij in een internetwinkel van Samir een paar stencils. Op een daarvan stond een lijstje met namen van de volgende politici: Verdonk, Hirsi Ali, Balkenende, Bos, Wilders, Zalm en Griffith. Sommige namen waren omcirkeld, andere doorgestreept. B. vertelde dat Samir hem had opgedragen de lijst ongelezen aan El F. te geven. Wat de bedoeling achter de lijst was, werd niet duidelijk.

Meer over