Nieuws

Belarus zet Poolse diplomaat uit om WO II-herdenkingsrel

Belarus heeft dinsdag een Poolse consul het land uitgezet omdat die had deelgenomen aan een herdenking van Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog tegen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie vochten. Die herdenking ligt zeer gevoelig in Belarus omdat de Poolse soldaten ook geweld gebruikten tegen etnische Belarussen.

Demonstranten vragen aandacht voor de vrouwelijke activisten die werden opgepakt tijdens de demonstraties naar aanleiding van de recente verkiezingen in Belarus. Beeld AFP
Demonstranten vragen aandacht voor de vrouwelijke activisten die werden opgepakt tijdens de demonstraties naar aanleiding van de recente verkiezingen in Belarus.Beeld AFP

De Poolse verzetsbataljons die tegen de Duitse bezetting van Polen streden, zijn ook wel bekend als de ‘verdoemde soldaten’. Later in de oorlog namen de bataljons ook de wapens op tegen de Sovjets, en gebruikten zij veel geweld tegen mensen die niet tot de etnisch-Poolse bevolkingsgroep behoorden, met name veel Belarussen.

‘De verering van oorlogsmisdadigers is volkomen onacceptabel voor ons’, aldus het Belarussische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Met die verklaring werd de uitzetting van de Poolse consul in de zuidwestelijke stad Brest, bij de Poolse grens, bekendgemaakt.

Jerzy Timofejuk, de Poolse consul, heeft eind februari volgens de Belarussische autoriteiten een ‘officieuze’ herdenking bijgewoond samen met ‘vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties en jeugdorganisaties die banden hebben met Polen’. [ ‘Het aanzetten tot rassenhaat, volkerenhaat, religieuze haat en het goedpraten van het nazisme is een misdaad”, benadrukte het ministerie.

Polen heeft boos gereageerd door het besluit van Belarus te veroordelen en de uitzetting van de diplomaat te bekritiseren als ‘absoluut ongefundeerd en onbegrijpelijk’. De Poolse autoriteiten zinspelen erop dat zij Belarus met gelijke munt zullen terugbetalen. ‘Polen zal onverwijld en met inachtneming van het principe van wederkerigheid reageren op dit ongefundeerde besluit’, aldus de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken.

De betrekkingen tussen Wit-Rusland het westelijke buurland Polen zijn sterk verslechterd sinds in augustus massaal demonstraties in Wit-Rusland uitbraken na de verkiezingen daar. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, ook wel bekend als ‘de laatste dictator van Europa’, had de verkiezingszege opgeëist, maar heeft volgens de oppositie grootschalige verkiezingsfraude gepleegd. Veel van de oppositieleden die het land werden uitgejaagd, vonden daarop toevlucht in Polen. Een flink aantal demonstranten die protesteerden tegen de verkiezingsuitslag werden gearresteerd en zitten vast.

Meer over