Nieuws

Belarus brengt deel migranten naar opvanglocatie

De autoriteiten in Belarus hebben woensdag enkele honderden migranten van kampementen aan de Pools-Belarussische grens naar een opvanglocatie verplaatst. Daar zouden de veelal uit het Midden-Oosten afkomstige migranten eten en onderdak hebben gekregen.

Ben van Raaij
Migranten proberen zichzelf warm te houden met vuur langs de grens. Beeld AP
Migranten proberen zichzelf warm te houden met vuur langs de grens.Beeld AP

De stap komt een dag nadat de al ruim een week durende confrontatie aan de grens dinsdag gewelddadige vormen aannam. Migranten gooiden stenen naar de Poolse militairen die hen verhinderen de grens van de Europese Unie over te steken, en de Polen bestookten de migranten daarop met traangas en een waterkanon. Polen en Belarus beschuldigden elkaar ervan het conflict te laten escaleren.

De migranten, veelal afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan, bivakkeren sinds vorige week in de kou aan de grens. Ze hopen via Belarus de Europese buitengrens te passeren om asiel te kunnen aanvragen in Duitsland en andere West-Europese landen. Polen probeert dit met steun van Brussel te verhinderen. De EU beschuldigt de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko ervan de migranten te gebruiken als pionnen om de stabiliteit van de EU te ondermijnen, als vergelding voor de Europese sancties tegen zijn dictatoriale bewind.

Weggeleid

Poolse grenswachten verspreidden woensdag een video op internet waarop te zien is hoe honderden migranten die bij de grensovergang Kuznica kampeerden, met hun tassen en rugzakken door Belarussische militairen werden weggeleid. Volgens Belta, het staatspersbureau van Belarus, werden ze met bussen naar een verwarmde bedrijfshal gebracht waar ze eten, medicijnen en dekens kregen. Beelden van het Poolse leger lieten zien dat andere migranten evenwel woensdagavond nog steeds rond kampvuurtjes aan de grens zaten.

Controleerbare informatie uit de grensregio is schaars sinds de Poolse autoriteiten de noodtoestand uitriepen in een drie kilometer brede strook langs de grens. Journalisten en mensenrechtenorganisaties hebben hierdoor geen toegang. De regering van Belarus laat hoe dan ook geen onafhankelijke journalisten toe.

‘Weg naar Belarus loopt dood’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak woensdag voor de tweede maal deze week met Loekasjenko over de crisis aan de grens. Zij benadrukte dat de migranten de kans moeten hebben terug te keren naar hun land van herkomst, met steun van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Donderdag vertrekt een eerste repatriëringsvlucht vanuit de Belarussische hoofdstad Minsk naar Irak, maar het is onduidelijk hoeveel mensen terug willen.

Veel migranten zeggen nog steeds naar Duitsland te willen. Maar volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zal Berlijn geen migranten opnemen. ‘De weg naar Belarus loopt dood voor de meeste mensen die naar Duitsland willen. We hebben geen plannen om mensen toe te laten’, aldus een woordvoerder.

Meer over