Belangstelling voor opleiding tot leerkracht groeit weer

Het beroep van leraar lijkt weer aan populariteit te winnen. Voor het eerst in tijden hebben zich dit jaar meer kandidaten aangemeld voor een opleiding tot leraar in het voortgezet onderwijs....

Van onze verslaggever

Tot nu toe hebben zich al 2762 studenten opgegeven voor een lerarenopleiding, zo blijkt uit cijfers van de Informatie Beheer Groep (IBG). Dat is 9 procent meer dan vorig jaar. De inschrijving is nog open. De afgelopen jaren daalde het aantal studenten. Voor een opleiding tot onderwijzer hebben zich 7843 studenten aangemeld, 12,7 procent meer dan in 2002.

Het ministerie van Onderwijs denkt dat het vak van leraar aantrekkelijker is geworden door de economische neergang. Een lerarenbaan biedt meer zekerheid dan een baan in het bedrijfsleven. Bovendien is er een enorm tekort aan leerkrachten.

Minister Van der Hoeven van Onderwijs is blij met de toegenomen belangstelling voor het onderwijs, maar benadrukt dat de behoefte aan leerkrachten blijft toenemen.

In het basisonderwijs zijn tot 2006 28 duizend nieuwe onderwijzers nodig. In het voortgezet onderwijs is de komende vier jaar behoefte aan 17 duizend aankomendeleerkrachten.

Om de tekorten op te vangen wil Van der Hoeven de komende jaren vierduizend zij-instromers werven. Dat zijn mensen die uit andere beroepen komen en leraar worden. Daarom is zij bezig de eisen voor zij-instromers te versoepelen.

Amsterdam overweegt

invoering babyluik

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Bureau Jeugdzorg Amsterdam denkt erover een babyluik te maken waar moeders anoniem een pasgeboren baby kunnen achterlaten. Aanleiding is het groeiend aantal vondelingen, zei voorzitter Janssen vrijdag in Twee Vandaag. Dit jaar zijn in Amsterdam vijf baby's te vondeling gelegd. Een kerk in Johannesburg kwam enkele jaren geleden op het idee om voor vondelingen een luik in de muur te maken. In Duitsland hebben kerken en ziekenhuizen veertig Babyklappen in gebruik.

Meer over