Belangrijke leider Filipijnse moslimbeweging gedood

Het Filipijnse leger heeft de militante moslimbeweging Abu Sayyaf een slag toegebracht. Speciale eenheden hebben een belangrijke leider, Jainal Antal Sali alias Abu Sulaiman, gedood op het zuidelijke eiland Jolo, meldden de strijdkrachten woensdag....

ANP

Volgens een legerwoordvoerder kwam Sulaiman dinsdag om tijdens een zwaar vuurgevecht tussen het leger en een groep van ongeveer zestig rebellen.

Sulaiman was een van de belangrijkste figuren binnen Abu Sayyaf, een afscheidingsbeweging die met geweld streeft naar een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van de Filipijnen. De beweging zou banden hebben met het terreurnetwerk Al Qaida.

De Verenigde Staten, die de Filipijnse commando's trainen en financieren, hadden een beloning van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet vanwege de ontvoering van een groep toeristen op het eiland Palawan in 2001. Twee Amerikaanse toeristen kwamen destijds om.

Volgens de Filipijnse autoriteiten zat Sulaiman ook achter de bomaanslag op een Filipijnse veerboot in 2004. Die kostte zeker honderd mensen het leven.

Meer over