Belager Uni-Invest stuit op rechter in jacht op Breevast

Er komt geen onderzoek naar wanbeleid bij vastgoedbedrijf Breevast. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof donderdag beslist. Concurrent Uni-Invest, die Breevast wil overnemen, had om zo'n enquête gevraagd nadat Breevast een beschermingswal had opgeworpen....

Het optrekken van zo'n wal kan 'een gegronde reden' zijn voor twijfel aan het beleid, maar in dit geval was daarvan geen sprake, aldus rechter H. Willems in zijn vonnis. Aanvaller Uni-Invest verwierf vorig jaar een groot belang in zijn prooi. Breevast verwaterde dat belang door een vastgoedportefeuille te kopen in ruil voor nieuwe aandelen.

De uitspraak staat in schril contrast tot Willems' oordeel in het tweede overnamegevecht dat aan hem is voorgelegd, tussen de modeconcerns Gucci en LVMH. Ook Gucci wierp een beschermingswal op tegen zijn Franse belager, maar die verwierp Willems een week geleden in niet mis te verstane bewoordingen, nota bene in een voorlopig vonnis.

De Breevast-uitspraak werpt licht op dit verschil. Van Breevast is bekend dat het bedrijf tot de tanden is gewapend tegen ongewenste belagers. Uni-Invest had moeten en kunnen weten dat zijn prooi die wapens in stelling zou brengen, aldus Willems' redenering.

Gucci had juist geen enkele beschermingsconstructie, totdat LVMH probeerde de macht te grijpen. Een bedrijf dat bewust kiest voor een open structuur, met alle risico's vandien, kan niet naderhand ineens de spelregels veranderen, zo valt op te maken uit het Breevast-vonnis.

De rechter heeft zich tegenover Breevast en Uni-Invest schriftelijk verontschuldigd omdat het vonnis een half jaar op zich heeft laten wachten.

'Dat had niets met de zaak zelf te maken, maar met een enorme werkdruk', legde Willems uit. 'De laatste twee jaar is ons aantal zaken verdubbeld.' Inmiddels heeft hij verzocht om meer ondersteunend personeel voor de drie beroeps- en elf lekenrechters van de Ondernemingskamer.

Meer over