Bel met zonnepaneeltje klopt aan alle kanten

De ouderwetse deurbel kan er ook wat van, als het op sluipgebruik aankomt. Er is een oplossing.


Wie op Google Street View kijkt naar de voordeur in Berlicum waarachter het bedrijfje Solar Bell is gevestigd, ziet een gewone, ouderwetse deurbel. Dus niet zo'n leuke bel met een zonnepaneeltje die het gebruik van een transformator overbodig maakt en verrassend veel energie bespaart. Hoe zit dat?


Bas van den Berg (25) een van de twee vennoten, moet erom grinniken. De foto's van Street View zijn uit 2010 en hun bedrijfje begon twee jaar geleden, zegt hij. Inmiddels prijkt er uiteraard een zonnecel-bel naast de deur.


De zonnebel bestaat dus nog maar kort, en dat is haast bijzonder voor een product dat even logisch als simpel is en aan alle kanten lijkt te kloppen. De bel is een Nederlandse vinding van twee (oud-)studenten. Hij wordt in een sociale werkplaats in Eindhoven geassembleerd uit onderdelen uit het Verre Oosten.


In het artikel hierboven wordt het sluipgebruik van onlineapparaten behandeld. Maar de ouderwetse deurbel kan er ook wat van. Deurbellen worden meestal gevoed door een transformator met een stekker in het stopcontact. Een 'bak koper met een fikse weerstand', legt Van den Berg uit. Het sluipverbruik is zo'n 0,003 kWh.


Dat is 0,072 kWh per dag, vergelijkbaar met een uur lang televisiekijken. Per jaar ruim 26 KwH. Wie stug doorrekent, ontdekt dat bij de 213 miljoen Europese huishoudens samen 5,5 miljard KwH stroom verloren gaat aan de paraat-stand van deurbellen; oftewel de gehele jaarproductie van één kerncentrale.


In die rekensom is nog niet één keer aangebeld, hoewel dat voor het totale eindgebruik weinig uitmaakt. Van alle elektrische apparaten thuis wordt de deurbel waarschijnlijk het minst gebruikt. Hoogstens een uur per jaar, denkt Van den Berg.


Het antwoord hierop is dus de Solar Bell. Een fors uitgevallen belknop met aan de voorzijde een zonnepaneeltje en binnenin een kleine accu. Zo werkt de bel ook in het donker. Het zonnecelletje heeft geen direct zonlicht nodig. Bij gewoon daglicht wordt voldoende energie gevangen om de accu gevuld te houden.


De belknop werkt in combinatie met de bestaande bel, zoemer of dingdong, dus die hoeven niet te worden vervangen. Op 2 procent van de bellen werkt hij niet; een checklist op de website vertelt welke dat zijn. Het enige dat de deur uit gaat, is de oude transformator. De aanschafprijs van 30 euro is na 4,5 jaar terugverdiend. De redactie Spul heeft er meteen een gekocht.

Meer over