‘Bekeerde’ Tookie krijgt geen gratie

Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië heeft gisteren aan het eind van de dag geweigerd gratie te verlenen aan Stanley Tookie Williams, een ‘bekeerde’ moordenaar die in de San Quentin-gevangenis in de dodencel zit....

De opstelling van Schwarzenegger betekent dat de 51-jarige Williams vandaag wordt geëxecuteerd. Zoals tegenwoordig in alle staten in de VS de regel is, zal de executie worden voltrokken door toediening van een dodelijke injectie.

‘Zaken van gratiëring zijn altijd moeilijk’, schreef de gouverneur in een korte verklaring. ‘Deze zaak is daarop geen uitzondering.’ Toch was zijn opvatting glashelder: ‘De feiten rechtvaardigen niet de vernietiging van het oordeel van de jury of de vonnissen van de rechtbanken in deze zaak’, aldus Schwarzenegger.

Williams heeft de steun van een aantal Hollywoodsterren als Snoopy Dogg en Jamie Foxx. Een petitie om zijn leven te sparen kreeg de handtekening van meer dan 50 duizend mensen.

Hij kreeg in 1981 de doodstraf voor een viervoudige moord. Williams behoorde tot de oprichters van de Crips, een straatbende die in de jaren zeventig in Los Angeles een bloedige oorlog uitvocht met de rivaliserende Bloods.

Williams heeft zich in de loop van zijn bijna 25 jaren in de gevangenis afgekeerd van zijn verleden. Hij is een ander, vreedzaam persoon geworden, beweert hij al jaren, die jongere generaties oproept en aanmoedigt hun leven een positieve wending te geven.

Het maakte hem tot een beroemdheid. Zijn advocaat, Peter Fleming jr., zei gisteren kort voordat Schwarzenegger de teerling wierp: ‘Als Williams geen clementie verdient, wie dan nog wel in deze staat?’

Maar de gouverneur vroeg zich in zijn verklaring af hoe oprecht de bekering van Williams is. Schwarzenegger schreef: ‘Is de bekering van Williams totaal en oprecht of niet meer dan een lege huls? Zonder verontschuldiging en boetedoening voor deze wrede en zinloze moorden kan er geen bekering zijn.’ Williams heeft altijd ontkend de moorden te hebben gepleegd.

Meer over