Bejubelde wonderdokter met gemengde resultaten

Topatleten van over de hele wereld bezoeken zijn kliniek. Onder hen Sven Kramer. Maar de Duitse orthopeed kan niet iedereen genezen.

Hoewel het eigenlijk niet kan, verwachten topsporters die ten einde raad zijn over hun blessure een klein wonder op het moment dat ze de praktijk van Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt bezoeken. De Duitse sportarts (68) die zich nu gaat ontfermen over de bovenbeenblessure van schaatser Sven Kramer, maakt zijn status vaak waar.


Maar soms heeft ook hij de oplossing niet, zegt sportmanager Jos Hermens, die al sinds de jaren tachtig atleten doorverwijst naar München. Ellen van Langen werd er in het verleden succesvol geholpen aan een achillespeesblessure. Maar Kenenisa Bekele kon onlangs niet worden verlost van zijn kuitblessure en moest het atletiekseizoen aan zich voorbij laten gaan.


Toch had Müller-Wohlfahrt de Ethiopische langeafstandloper beloofd dat hij hem weer aan de start zou krijgen. 'Hij had gedacht dat hij Bekele na tien dagen weer fit zou krijgen. Dat was in het koppie van Bekele gaan zitten', zegt Hermens. 'Müller-Wohlfahrt zal dan niet zeggen: shit, ik heb het verkeerd gedaan. Hij wilde Bekele juist terug roepen om hem opnieuw te behandelen. Dat is zijn vakpassie.'


Hermens zag daarvan af en besloot Bekele toch maar met 'conservatieve methoden' te laten herstellen. Gevraagd naar zijn ervaringen met Müller-Wohlfahrt, spreekt Hermens van 'gemengde resultaten'. De sportmanager raadpleegt graag ook sportarts Peter Vergouwen, zodat de bevindingen van beiden naast elkaar kunnen worden gelegd.


'Dat ligt soms gevoelig. Je mag voor een nieuwe auto wel drie garages raadplegen, maar berg je als je voor een consult naar meerdere artsen gaat', zegt Hermens lachend. Dankzij de blessures van de internationals Arjen Robben en Mark van Bommel, en de daaruit voortvloeiende ruzie tussen de voetbalbond en Bayern München, hebben ze Müller-Wohlfahrt bij de KNVB ook wat beter leren kennen.


De orthopeed, die Bayern München al dient sinds de jaren zeventig en ook de Duitse voetbalploeg al decennia medisch bijstaat, is voor velen een baken van hoop. Dat was hij bijvoorbeeld voor John van Lottum. Met een hardnekkige rugblessure reisde de oud-tennisser de hele wereld rond, op zoek naar een oplossing voor zijn kwetsuur.


Ten einde raad meldde hij zich uiteindelijk bij de praktijk van Müller-Wohlfahrt. 'Nadat hij mijn medisch dossier had bekeken, zei hij: I'm going to save your career. Dat gaf me hoop, net zoals de aanwezigheid van de atleet Maurice Greene in zijn praktijk vertrouwen wekte.'


Van Lottum verbleef maanden in München. Ondanks intensieve behandelingen hield de pijn aan en verdween de blessure niet. 'Mijn rug werd er niet één procent beter van, ook niet slechter overigens. Ik verwijt hem dat hij valse verwachtingen heeft gewekt. Ik ben niet boos, maar hij had dat niet moeten zeggen. Daarom heb ik altijd mijn bedenkingen als ik hoor of lees dat hij een wonderdokter wordt genoemd.'


Desondanks geldt Müller-Wohl-fahrt als een van de toonaangevende sportartsen in de wereld. De lijst (voormalige) topsporters die zich door hem lieten behandelen en herstelden, is lang.


Tennisser Boris Becker, atleet Linford Christie, golfer José Maria Olazabal, wielrenner Stephen Roche en talloze topvoetballers hadden allemaal profijt van zijn speciale behandelmethode.


Maar in wetenschappelijke en sportmedische kringen is de oud-atleet, die in de jaren zeventig door Bayen München werd weggeplukt bij Hertha BSC, niet onomstreden. Müller-Wohlfahrt, wiens jeugdige uiterlijk is terug te voeren op de verjongingscocktails die hij zichzelf toedient, geeft boeken uit en heeft zijn eigen lijn van medische producten.


Vooral zijn zogeheten 'Spritzentherapie' is onderscheidend. Velen zweren erbij, anderen plaatsen er vraagtekens bij. In essentie komt het erop neer dat vanaf de eerste behandeldag Actovegin en Traumeel S-injecties worden gegeven, geleverd door zijn eigen firma.


De injecties worden niet alleen gegeven op de plaats van het letsel, maar ook verderop in de spier en op de plaats in de rug van waaruit de desbetreffende spier van zenuwimpulsen wordt voorzien. Actovegin is een aminozuurmengsel, afkomstig van kalverbloed en zou een aanzienlijke versnelling van spiervezel-synthese veroorzaken en hypertonie van de aangedane spier tegengaan.


Traumeel S is een homeopathisch preparaat dat het vrijkomen van ontstekingsfactoren zou tegengaan en de productie van ontstekingsremmende cytokinen stimuleert. Dietmar Hopp, de grote baas van voetbalclub Hoffenheim, investeerde fors in de nieuwe, ultramoderne praktijk van Müller-Wohlfahrt die 1.600 vierkante meter groot is en werd ontworpen door de vooraanstaande Engelse architect David Chipperfield.


Voormalig schaatser Ben van der Burg liet zich begin jaren negentig behandelen door Müller-Wohlfahrt, maar hij herstelde niet van zijn blessure. 'Ik bleek een hernia te hebben en daar had zelfs hij geen oplossing voor.'


Van der Burg drukt zich louter in superlatieven uit over Müller-Wohlfahrt, die hij 'de koning' noemt. 'Sven moet blij zijn dat hij zich door hem mag laten behandelen', zegt de oud-schaatser. 'Zijn Spritzentherapie is geweldig. Bovendien was hij ook erg betrokken bij mijn behandeling en stuurde hij me door naar de beste specialisten. Müller-Wohlfahrt zal Sven weer helemaal terugbrengen.'


Charles Bromet


Meer over