Beide partijen eisen zege op bij verkiezingen El Salvador

Zowel de rechtse Arena-partij als het progressieve FMLN heeft zondag de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen in El Salvador.

De Arena-kandidaat voor het presidentschap is Elias Antonio Saca. Voornaamste concurrent van de pro-Amerikaanse ondernemer Saca was de progressieve Schafik Handal, een voormalige guerrillaleider.

De opkomst heeft met 50 à 55 procent een recordhoogte bereikt. Onafhankelijke opinieonderzoekers hadden al een nek-aan-nekrace voorspeld tussen Saca en Handal.

De overige kandidaten maken volgens waarnemers geen kans. Als zondag niemand een absolute meerderheid blijkt te hebben gekregen, volgt op 2 mei een tweede ronde.

Het Midden-Amerikaanse land heeft decennialang onder sterke Amerikaanse invloed gestaan. Handal (73) hoopt de eerste linkse president van El Salvador te worden. Hij is een afstammeling van christelijke Arabische immigranten.

Saca (39), een ondernemer die enkele radiostations bezit, probeert het extreem-rechtse verleden van Arena van zich af te schudden. Hij zegt dat hij te jong is om betrokken te zijn geweest bij gruweldaden.

Meer over