Beide kandidaten Indonesië eisen de winst op

De stemmen zijn een keer met haast geteld en de meeste opiniepeilers zijn het eens over de uitslag. Dat zou genoeg moeten zijn om te weten wie er heeft gewonnen, maar dat is het niet: Indonesië zit na woensdag nog steeds opgescheept met twee presidentskandidaten: Joko 'Jokowi' Widodo en Prabowo Subianto. Beiden eisen zij de overwinning op en allebei vieren zij feest.

JAKARTA - Jokowi is woensdag de eerste die op de televisie verschijnt en de Indonesische kiezers bedankt. Hij weet zich gesteund door een rijtje gerenommeerde opiniepeilers die hem allen tussen de 4 en 5 procent voorsprong geven op Prabowo. In vorige verkiezingen zaten die peilers er nooit verder dan 1 procent naast, dus de uitslag lijkt duidelijk. Jokowi's kamp viert feest, zijn aanhangers dansen, terwijl op de televisie de klinkende cijfers verschijnen: 52 procent en meer voor Jokowi, tegen 47 procent voor Prabowo.


Die marge zou groot genoeg zijn geweest als TVOne er niet was geweest. Daar zit de aanhang van Prabowo, daar geeft Prabowo zijn goed voorbereide interviews en daar zitten woensdag ook zijn eigen peilers. En die peilen heel andere cijfers dan de rest. In plaats van een achterstand van 5 procent, ligt de ex-generaal op zijn trouwe televisiezender de hele dag 1, 2 of zelfs 3 procent vóór op Jokowi. Op basis van die schattingen roept ook Prabowo zich, een uur na Jokowi, uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen.


Prabowo zegt het zonder met zijn ogen te knipperen: 'Gebaseerd op tellingen uitgevoerd door opiniepeilers die wij als maatgevend beschouwen, hebben wij het mandaat van het Indonesische volk gekregen.'


Tegenstanders lachen hem uit, maar zij beseffen wel degelijk dat Prabowo's uitspraak ook gevaarlijk is. De bevolking was al gepolariseerd door een harde campagne. De wederzijdse claims van de overwinning halen nu het gevaar van gewelddadige botsingen dichterbij. Ook wordt gevreesd voor geknoei met de stemmen, die pas op 22 juli officieel zullen zijn geteld.


Die vrees is niet denkbeeldig. Onlangs is de hoogste rechter van het Constitutionele Hof, Akil Mochtar, tot levenslang veroordeeld. Hij had tegen betaling verkiezingsuitslagen geannuleerd en de hoogste bieder tot winnaar uitgeroepen. Pessimisten wijzen bovendien op het verleden van Prabowo, die in 1998 rellen en brandstichtingen zou hebben georganiseerd en studentenleiders had laten ontvoeren en martelen.


Uit angst voor botsingen roept de zittende president, Susilo Bambang Yudhoyono, beide partijen op de uitslag niet op straat te vieren. Hij heeft dat nog niet gezegd of Jokowi verschijnt voor een paar duizend aanhangers, en eist opnieuw, maar nu harder, de overwinning op. Hij doet dat heel strategisch bij het Proklamasi-monument, dat het uitroepen van de onafhankelijkheid door Soekarno in 1945 herdenkt. Jokowi brengt een nieuwe revolutie, belooft hij, een 'mentale revolutie', en een vernieuwing van de vastgelopen democratie. Zijn aanhangers juichen.


Als het donker wordt verplaatst de menigte zich naar de rotonde van Hotel Indonesia, het centrale punt van Jakarta, waar zij feest viert, het volkslied zingt, met steeds maar weer die twee vingers in de lucht: Jokowi is kandidaat nummer 2 op de kieslijst.

Meer over