Behoefte aan uitzendkrachten groeit 12 procent

De vraag naar uitzendkrachten is het afgelopen jaar flink toegenomen. In het derde kwartaal van 2005 lag het aantal uitzenduren 12 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder....

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)maandag bekend. De stijging is vooral te danken aan de zakelijkedienstverlening. In deze sector is het aantal uitzenduren in2005 met 20 procent toegenomen, meldt de branchevereniging ABU. 'Vooral de callcenters zijn booming', aldus Adecco. 'Dat komtmede door de invoering van het nieuwe zorgstelsel en dewijzigingen in het belastingstelsel', voegt Randstad Nederlandtoe.

De uitzendorganisaties behaalden in het tweede en derdekwartaal van 2005 een omzet van 3,1 miljard euro per kwartaal.In dezelfde periode van topjaar 2001 was die omzet 2,9 miljard.

'Dit is een gunstig teken. De groei van het aantaluitzendkrachten betekent dat de economie aantrekt', concludeert het CBS. De behoefte aan uitzendkrachten met een regulier oflangdurig contract is gestegen met 8 procent ten opzichte vanhetzelfde kwartaal in 2004. De vraag naar tijdelijke krachten istoegenomen met 15 procent.

Onzeker is of de tijdelijke contracten zullen uitmondenin een vaste baan, waarschuwt het CBS. 'Dat zag je vroeger wel.Tegenwoordig hechten werkgevers steeds meer waarde aan flexibelewerknemers.' ABU verwacht dat het aantal flexibelearbeidsovereenkomsten zal toenemen. 'In 2004 waren er 615 duizenduitzendkrachten, in 2010 zullen dat er 900 duizend zijn.'

De neergang van de uitzendbranche begon vooral na hettweede kwartaal van 2002. Het dieptepunt was een omzet van 2,6miljard euro in het eerste kwartaal van 2004.

Meer over