Behoedzaam de brug over

Pannekoeken uit Laos dessert, ca. 16 stuks

'We bezochten de stad in het voorjaar van 2010, net voordat de onlusten uitbraken, en kwamen erachter dat rondlopen in het doolhof van deze oude stad een reis terug is in de tijd', schrijven Chris en Carolyn Caldicott over Damascus in hun boek World Food Café Snel & Simpel (uitgeverij Good Cook). Het is het derde boek dat de eigenaren van het nu gesloten vegetarische World Food Café in Londen met hun recepten hebben samengesteld, op basis van hun reizen over de hele wereld - wat de titel ook al doet vermoeden.

Eten is de brug naar alle culturen, maar soms lijkt het een beetje ongepast om zo'n brug over te denderen. Toen de Caldicotts in Syrië waren, heetten die onlusten nog Arabische Lente en gingen ze gepaard met optimisme en geloof in een betere wereld. Tweeënhalf jaar, ruim 100 duizend doden en miljoenen vluchtelingen verder zijn de verhalen over de gezellige drukte in de soeks, de eettentjes en de lokale specerijen nogal wrang.

Maar eigenlijk geldt dat voor zo'n beetje alle landen in dit kookboek en alle neefjes en nichtjes in dit genre. Alleen is het Syrische verhaal nu zo actueel dat het erg ongemakkelijk is om het te hebben over 'een tafel vol kleurige gerechten' met muhammara, byesar, za'atar en kibbeh met pompoen. De inhoudsopgave laat echter niets aan de verbeelding over: Bangladesh (honger door watersnoodrampen), Birma (opstand van monniken tegen de junta, nu toneel van geweld tegen de Rohingya-moslims), Japan (kernramp in Fukushima), Cuba (communistisch regime). Niet meer doen dan, zulke boeken? Of juist wel, om het alledaagse leven te proeven dat elke cultuur vormt, politiek geweld en rampen ten spijt? In ieder geval voer om op te kauwen. Bijvoorbeeld met de pannenkoeken met geroosterde kokos en honing uit Laos. Lekker als dessert of voor een pannenkoekenfeestje tussendoor. In Azië worden pannenkoeken vaak gebakken van rijstmeel. Dat vergt wat behoedzaamheid, want ze breken nogal snel. In dit recept wordt een mengsel gebruikt van 2/3 rijstmeel op 1/3 kleefrijstmeel (ketanmeel) en dat gaat een stuk beter. Gewone bloem gebruiken kan natuurlijk ook, maak het beslag dan niet te dik en bak ook dunne flensjes, niet die stoere van-dik-hout-zaagt-men-plankenpannenkoeken.

Klop de eieren los met de kokosmelk, honing en het water. Meng het meel, zout en bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en roer het kokosmelkmengsel erdoor tot een glad beslag. Laat dit 10 minuten staan. Verhit een beetje olie in een kleine koekenpan, giet wat beslag in de pan en bak er een pannenkoek van. Rooster ondertussen wat gedroogde geraspte kokos goudbruin. Besmeer elke pannenkoek met wat honing, strooi er kokos over en rol op. Serveer de pannenkoeken warm.

Ingrediënten

v 2 grote scharreleieren

v 240 ml. kokosmelk

v 1 tl. vloeibare honing

v 60 ml. koud water

v 80 gr. rijstmeel

v 40 gr. kleefrijstmeel

veen snufje zout

v ¿ tl. bakpoeder

v olie

v een handvol gedroogde kokos

v vloeibare honing

undefined

Meer over