Update

Behandeling Friso mogelijk niet in Nederland

Het is niet waarschijnlijk dat prins Friso in Nederland behandeld zal worden. Er is hier namelijk geen gespecialiseerde revalidatiekliniek voor volwassen comapatiënten.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

In Nederland is maar één gespecialiseerd revalidatiecentrum waar patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) terecht kunnen voor revalidatie. Dat is het Revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg. Het probleem is echter dat dit centrum gespecialiseerd is op patiënten met een leeftijd tot 25 jaar, zo vertelt arts Juan Martina - voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA).

Volgens Martina zijn er naast Revalidatiecentrum Leijpark wel 'vijf à tien' verpleeginstellingen die NAH-patiënten behandelen en een revalidatieprogramma kunnen opzetten.

De bekendste is Zonnehuisgroep Noord, met verschillende vestigingen in de provincie Groningen. Binnen de revalidatie-afdeling in Zuidhorn zijn er vier plekken voor NAH-patiënten.

Een alternatief is om Friso in het buitenland te laten behandelen. 'Ook daar is er niet veel keus', zegt Martina. 'Er zijn wereldwijd maar enkele gespecialiseerde instellingen voor NAH-patiënten.'

Londen
Aangezien Friso in Engeland woont, is een mogelijk alternatief het Royal Hospital for Neuro-Disability in Londen. Ook in Luik is een goed revalidatiecentrum, stelt Martina.

Friso zal niet meteen naar een revalidatiecentrum of verpleeghuis worden gebracht. Hij zal eerst 'medisch stabiel' moeten zijn. Dat betekent dat de vitale functies van zijn lichaam moeten functioneren. Ook zal hij pas in aanmerking komen voor revalidatie als er enige vorm van communicatie mogelijk is.

Deskundige

Neuropsycholoog Henk Eilander vertelde vanavond in RTL Nieuws: 'Boven de 25 jaar is er door het ministerie nooit toestemming gegeven om patiënten gericht te behandelen, omdat er geen bewijs is dat een dergelijk intensief behandelprogramma ook effect heeft.'

Wolfgang Koller, hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso. © ANP Beeld
Wolfgang Koller, hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso. © ANP
Meer over