Begrip voor afschieten olifanten in Zuid-Afrika

Het besluit van de regering in Zuid-Afrika om na een stop van 13 jaar weer olifanten af te gaan schieten, heeft uiteenlopende reacties ontlokt....

Die populatiegroei is voor de Afrikaanse regering de reden om ‘afschieten’ van olifanten als een laatste redmiddel te gaan gebruiken vanaf 1 mei. Tenminste als verplaatsing en anticonceptie onvoldoende uitkomst bieden.

De olifanten zijn het slachtoffer van hun eigen succes, zei milieu-minister Van Schalkwyk maandag. Ze vernietigen hun eigen omgeving door veel bomen omver te trekken voor voedsel en de waterbronnen slinken. Olifanten eten per dag 100 tot 200 kilo plantaardig voedsel en drinken tussen de 70 tot 200 liter water.

Rob Little van het Wereld Natuur Fonds in Zuid-Afrika juicht het besluit toe. De snelle aantalsgroei van 6 procent per jaar is niet duurzaam. Als er niets gebeurt neemt het aantal toe tot 34 duizend in 2020. De natuur in de parken kan die enorme druk niet aan. ‘Afschieten is het laatste redmiddel. We gaan hier geen massale slachting van olifanten meemaken.’

International Fund for Animal Welfare heeft meer bedenkingen. Michèle Pickover van deze organisatie is tegen het doden met een geweerschot in de kop van de olifant. Volgens haar is het wetenschappelijk niet bewezen dat het doden van dieren een effectief middel is in de populatieregulering. De resterende dieren gaan dan meer jongen produceren.

Het Kruger National Park herbergt met ruim 12 duizend exemplaren de meeste olifanten in Zuid-Afrika. Dat is 5 duizend te veel voor duurzaam beheer, zeggen de parkbeheerders.

Meer over