Begrafenis van prins Friso wordt geen 'publieke show'

DEN HAAG - De koninklijke familie heeft gekozen voor een besloten afscheid van prins Friso, die maandag ten gevolge van complicaties in zijn comateuze toestand overleed. Hij wordt vrijdagmiddag in Lage Vuursche begraven, vlak bij kasteel Drakensteyn waar zijn moeder prinses Beatrix over een half jaar gaat wonen. De dienst wordt in besloten kring gehouden in de Stulpkerk. Media zijn niet welkom, er worden wel beelden ter beschikking gesteld. De huisdominee van de Oranjes, Carel ter Linden, zal de dienst leiden. Alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid zullen vrijdag op verzoek van premier Rutte de vlag halfstok voeren. 'De familie heeft er allerlei redenen voor om er geen publieke show van te maken', zegt een intimus van de Oranjes. Daarmee refereert de bron, die anoniem wil blijven, onder meer aan het feit dat Friso het liefst in de luwte verkeerde.

Het is op het eerste gezicht opmerkelijk dat prins Friso als tweede zoon van Beatrix niet in de graftombe van de Nieuwe Kerk in Delft wordt bijgezet. Op die plek liggen zijn vader, grootouders en andere Oranjes begraven. Die kregen als lid van het Koninklijk Huis staatsbegrafenissen. Maar Friso behoort niet meer tot het Koninklijk Huis nadat hij in 2004 met Mabel trouwde en daarvoor geen parlementaire toestemming vroeg. Sindsdien viel hij buiten de lijn van de troonopvolging en daarmee ook niet meer binnen de staatsrechtelijk harde kern van de Oranjes.

Het besloten karakter van de plechtigheid en de locatie accentueren zijn markante positie. Friso was een Oranje voor de familie, maar wilde zo min mogelijk publieke verplichtingen. Hij schuwde publiciteit, een houding waarin hij werd gesterkt door de mediahype rond het verleden van zijn vrouw Mabel.

Friso kende de begraafplaats van de Stulpkerk uit zijn jeugd. De kerk en de begraafplaats liggen naast kasteel Drakensteyn, waar hij opgroeide.

Beatrix en Claus hebben vaker gezegd dat de jeugd van hun kinderen op kasteel Drakensteyn de gelukkigste periode uit hun leven was. Claus timmerde er de raceauto's voor zijn drie zonen. Vanuit het kasteel gingen zij naar de Nieuwe Baarnse School.

Dominee Carel ter Linden, die de dienst leidt, kent de drie zoons van Beatrix al uit hun jeugd: hij gaf ze op verzoek van Beatrix catechisatie, onderwijs in de geloofsleer. Ter Linden deed ook de uitvaartdiensten van prins Claus en prins Bernhard, hij verzorgde de kerkelijke inzegening van het huwelijk van Willem-Alexander en Friso. Ter Linden beschimpte publiekelijk meermalen de 'mediajacht' op Friso en Mabel in de aanloopfase naar hun huwelijk. Hij is een hervormde dominee, niet al te zwaar op de hand. Hij schreef onlangs het boek Wat doe ik hier in Godsnaam.

undefined

Meer over