Beetje buikvet is al snel ongezond

Slanke mensen in de leeftijd tussen de 50 en 60 jaar met een buikje lopen meer kans te overlijden dan mensen met een normale taille....

Het was al bekend dat dikke mensen met veel buikvet eerder overlijden. Maar nu blijkt dat een grote tailleomvang altijd de kans op sterven vergroot, ongeacht het gewicht van mensen. Bij dunne mensen is het effect zelfs sterker dan bij dikke mensen.

Peeters en haar collega’s onderzochten 360 duizend personen tussen de 50 en 60 jaar oud in Europa. Ze werden tien jaar lang gevolgd. Iedereen werd door onderzoekers gewogen en gemeten. Het is het grootste Europese onderzoek op dit gebied, aldus Peeters, die samenwerkte met het RIVM.

Volgens haar is het overlijdensrisico al groter als mensen nog ‘nauwelijks een buikje’ hebben. Zo hebben mannen met een taille tussen de 86 en 91 centimeter 19 procent meer kans om te overlijden dan mannen met een dunnere taille.

De gemeten mannen hadden allemaal een licht tot normaal gewicht; hun body mass index (BMI) lag onder de 25. Bij tailles tussen de 91 en 96 centimeter lag de sterftekans 46 procent hoger. Als de taille tussen de 96 en 102 centimeter lag, steeg die kans naar 64 procent.

Voor vrouwen gelden vergelijkbare getallen. Slanke of normale vrouwen met een taille tussen de 70 en 75 centimeter hebben 17 procent meer kans om te overlijden dan seksegenoten met een slanker middel. Als die taille tussen de 75 en 81 centimeter ligt, stijgt dat naar 27 procent. Bij een taille tussen de 81 en 89 centimeter, is die kans zelfs 70 procent hoger. Alle onderzochte vrouwen hadden een ‘gezonde’ BMI onder de 23.

De hogere overlijdenskans heeft te maken met buikvet, zegt hoogleraar Peeters. ‘In het buikvet zitten schadelijke stoffen die in grote hoeveelheden in de lever terecht komen. Daardoor worden allerlei processen in het lichaam verstoord.’ De onderzochte personen stierven aan kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen, maar ook aan andere ziekten.

Meer over