Beenmergcellen tegen pijn bij hartpatiënten

Leidse cardiologen hebben met succes hartpatiënten behandeld met lichaamseigen beenmergcellen. De patiënten hadden na zes maanden aanzienlijk minder pijnklachten, blijkt uit een publicatie van cardiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de Journal of the American Medical Association (JAMA).

De studie is uitgevoerd met 50 uitbehandelde patiënten die al diverse ingrepen als bypassoperaties en dotterprocedures hadden ondergaan. Ze hadden chronische pijn op de borst (angina pectoris), een klacht die wijst op slechte doorbloeding en daarmee zuurstoftekort van de hartspier.

Tijdens de ingreep is eerst met elektrische geleidingsmetingen uitgezocht waar in de wand van de linkerhartkamer sprake was van te weinig doorbloeding. De patiënt kreeg vervolgens op een tiental plekken in dit gebied lichaamseigen beenmergcellen geïnjecteerd uit het eigen heupbeen.

Het Leidse onderzoek is het eerste grote dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek met beenmergcellen. Bij 50 oudere patiënten (meest mannen) zijn uit het heupbot beenmergcellen afgetapt. Bij de helft van hen zijn die in de vaatwand geïnjecteerd. Bij de andere helft, een controlegroep, is dit niet gebeurd. In die controlegroep waren de pijnklachten na zes maanden niet afgenomen, terwijl patiënten in de beenmergroep gemiddeld 58 procent minder pijnklachten meldden. In die groep, bleek uit metingen, was de doorbloeding van de hartspier sterk verbeterd.

Beenmergcel-injectie kan voor dit type uitbehandelde patiënten een standaardtherapie worden, verwacht de Leidse cardioloog Douwe Atsma.

Het gaat in Nederland om vele honderden patiënten, vermoedelijk meer. ‘Veel hartpatiënten leggen zich nu beperkingen op om pijn te vermijden.’

Zie Zaterdag: Kennis

Meer over