BEELDENDE KUNST

Aquarellen en grafiek van Dirkje Kuik in Galerie Petit in Amsterdam. Van 14 januari tot en met 15 februari...

Het Centrum Beeldende Kunst in Groningen toont Kritische grafiek, prenten uit de jaren twintig, ten tijde van de Weimarrepubliek. Met werk van Max Beckmann, Otto Dix, George Grosz, Gerd Arntz, Christian Schad, Käthe Kollwitz en vele anderen. Tot en met 19 februari.

In Kasteel Groeneveld in Baarn tot en met 20 maart een tentoonstelling van Rietje van Mechelen.

't Land van Paulus Potter in het Mauritshuis in Den Haag is verlengd tot en met 12 maart. Ook Hollandse schilderkunst uit de Russische Hermitage in Paleis het Loo in Apeldoorn is verlengd tot en met 12 maart.

In Arti et Amicitiae in Amsterdam organiseert One Hourt Art vandaag (vanaf 12 uur), zaterdag en zondag One Hour Art: gastcuratoren Lam de Wolf, Harry Heyink en Sacha Bronwasser selecteren het werk van kunstenaars die elk één uur mogen exposeren. Hun werk wordt mondeling aangeprezen door Babette Welter, Dick Tuinder, Koos Dalstra en Jos Houweling.

De tentoonstelling Out of Sight in Artis, Den Bosch bestaat uit werk van Tamar de Kemp, Paul Cox, Rob Leijdekkers, Michael Bach en Lodewijk Thijssen. Tot en met 12 februari, opening zaterdag om 16 uur.

Schilderijen en werken op papier van Yi Ling, tot en met 15 februari in Klooster Dolphia te Enschede.

In de Vleeshal in Middelburg De Heelal Hoed: films van Nederlandse beeldende kunstenaars, zaterdag 14 en 21 januari om 15 en 22 uur en zondag 15 en 22 januari om 15 uur. Opening vanavond om 20 uur; zaterdag 21 januari om 14 uur lezing door Wim Beeren.

Een installatie van Geert van de Camp in Kunsthal Rotterdam, tot en met 29 januari.

In het Duvelhok in Tilburg wordt vanmiddag de Stimuleringsprijs Beeldende Kunst van de gemeente Tilburg uitgereikt aan òf Saskia Holtjer òf Christell Frints. Beide kunstenaressen exposeren tot en met 8 februari in het Duvelhok.

In het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam naast de installatie BAR van het kunstenaarsinitiatief ExpoHenK ook werk van Don van Basten, Peter Breevoort, Freek Drent, Ron van der Ende, Hans Eijkenboom, Roel Meelkop, Arjo Rozendaal en Joop Witteveen. Tot en met 8 februari.

Borduurwerk van Antoniëtta Peeters, schilderijen van Ronnie Nienhuis en een installatie van Noud van Dun in de Vishal in Haarlem. Tot en met 30 januari.

Het Domein in Sittard toont een overzicht van de Duitse expressionistische kunstenaar Felix Droese. Das Gleichmass der Unordnung bestaat uit tekeningen, houtsneden, schilderwerken, papiersneden en objecten. Tot en met 5 februari.

Werken op papier van Ronald Noorman in Galerie Espace, Amsterdam. Tot en met 11 februari.

Bart Drost exposeert in Galerie Witteveen, Amsterdam. Tot en met 22 februari.

Installaties van Marc Burkett (The Sun, the Moon. . .) en Thomas Mohr (Configuratie 1994/3/1) in Galerie René Coelho/Montevideo, Amsterdam.

In het Kunstcentrum Marktzeventien in Enschede tot en met 4 februari een tentoonstelling van Jean-Paul Franssens.

Schilderijen en tekeningen van Bouchaib Dihaj in het Soeterijn Theater in Amsterdam. Tot en met 1 februari.

Wapke Feenstra exposeert in het Centrum Beeldende Kunst, Groningen. Tot eind januari.

Brutto Gusto in Rotterdam presenteert zes kunstenaars die de natuur op een bijzondere manier als uitgangspunt hanteren: stoelen van takken, jasjes van bladeren en dergelijke. Tot en met 18 februari.

Schilderingen van Leon Adriaans in Galerie Waalkens, Finsterwolde. Tot en met 5 februari.

Een installatie en tekeningen van Ernie Bossmann en Miriam Reutelingsperger in kunstcentrum Hollandsche Spoorweg in Nijmegen. Tot en met 29 januari.

Pulitzer Art Gallery in Amsterdam toont werken op papier van Dineke Blom en installaties van Helen Frik, Leonne Hendriksen, Alexander Schabracq en Simon Watkinson in een aantal hotelkamers. Tot en met 16 februari.

De openingstentoonstelling van het Groninger Museum, Atelier Mendini '90-'94, is wegens succes verlengd tot en met 26 februari.

Ikonen, borduurwerk, handschriften en edelsmeedwerk op de expositie Byzantijnse kunst uit Roemenië, tot en met 26 februari in het Catharijneconvent Utrecht.

Aan Borduren 2000 in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden werkten mee: Connie Dekker, Christine en Irene Hohenbüchler, Arnoud Holleman, Antoniëtta Peeters, Berend Strik, Anna Verweij-Verschuure en Colette Whiten. Tot en met 6 maart.

Het Gemeentemuseum Arnhem presenteert een overzicht van Dick Ket (1902-1940), dat een nieuw licht op diens oeuvre moet werpen. Tot en met 12 februari.

In museum Beelden aan Zee in Scheveningen de beeldencollecties van negen grote bedrijven. Tot en met 5 februari.

In het gerenoveerde Singer Museum in Laren tot en met 19 februari Expressionisme in Nederland 1910-1930.

In het Gemeentemuseum voor Religieuze Kunst Jacob van Horne in Weert tot en met 29 januari een retrospectief van beeldhouwer Charles Vos (1888-1954).

Het Mobach Keramiek Museum in Utrecht, dat deze week aan de Kanaalweg zijn deuren heeft geopend, is gewijd aan het kunstaardewerk dat vijf generaties Mobach hebben voortgebracht. De eerste expositie, Van Fries snijwerk tot Nieuwe Kunst, loopt tot en met 31 januari.

Broches van Ramon Puig Cuy as en sieraden van Xavier Domenech in galerie Marzee, Ganzenheuvel 33 Nijmegen. Van 15 januari tot en met 22 februari.

Laatste weekeinde voor Stroomgebied in het Stedelijk Museum Roermond. Vijf kunstenaars en ontwerpers met een eigen identiteit.

Galerie Ademloos in Den Haag toont werk van zeven sieraadontwerpers die zich door de natuur laten inspireren, Vertrekpunt natuur. Van 18 januari tot en met 25 februari.

In het Nederlands Textielmuseum in Tilburg textielontwerpen van Diek Zweegman, winnares van de Designprijs Rotterdam 1994 met het tapijt 2805 voor de Koninklijke Van Besouw. Tot en met 5 maart.

Het Kruithuis in Den Bosch biedt met Mode & Sieraad een overzicht van zestien mode- en sieraadontwerpers die als koppels hun werk presenteren: Nico Verhey en Peggy Bannenberg, Peter Jeroense en Dinie Besems, Linnemore Nefdt en Hans Appenzeller en vijf andere duo's. Tot en met 26 maart. Tegelijkertijd toont het Kruithuis Jewels of Fantasy, een internationale reizende tentoonstelling met modesieraden van de 20e eeuw.

Het publiek debat zondag om 14.30 uur in het Polman's Huis, Utrecht gaat over lelijke gebouwen, of: 'De onmacht van de architectuur'. Met onder anderen Ashok Bhalotra, Mart van Schijndel en Derk de Jonge.

Cultuurdebat in Groningen over 'de Stad van Straks'. Is er nog cultuur na het structuurplan? Met René Boomkens, Hans Onno van den Berg, Maarten Schmitt en anderen. Op 16 januari om 20 uur bij boekhandel Scholtens Wristers in de Guldenstraat.

De Boompjes van OMA is een ontwerp uit de collectie van Carel Weeber, dat een hemelbestormend complex aan de Maas laat zien. Tot 5 februari in de NAi Galerij, Museumpark 25 Rotterdam.

Meer over