BEELDENDE KUNST

In de presentatieruimte van het Fonds BKVB (Brouwersgracht 276) schilderijen en tekeningen van Aad Berlijn, Fiorette Drijkstra, Jacomijn den Engelsen, Eric de Nie en andere kunstenaars die in '97 van het fonds een werkbeurs ontvingen....

Amsterdam

7 in getouw - 3 in steen is een expositie in het Glazen Huis in het Amstelpark met keramiek en gobelins. Van 8 t/m 23 augustus.

Kunst in beweging is een multimediale expositie in de WG-Expozaal op het WG-terrein. Met werk van zes beeldend kunstenaars en een choreografe op het thema beeld en beweging. Van 8 t/m 23 augustus; op 8, 9, 22 en 23 augustus om 17 uur een dansvoorstelling van Ubit Iskandar.

Onder de noemer From the Corner of the Eye zijn in het Stedelijk Museum veertien (inter)nationale kunstenaars bijeengebracht, die aspecten van homoseksualiteit in hun artistieke overwegingen betrekken. Tot en met en met 23 augustus. Stedelijk Bureau Amsterdam toont in het kader daarvan een nieuwe installatie van Rob Birza, waarin hij voor het eerst gebruik maakt van video, muziek en met de computer gemanipuleerde beelden. Tot en met 16 augustus.

De Gate Foundation (Keizersgracht 613) toont aquarellen en schilderijen van Bhupen Khakhar, de eerste kunstenaar in India die in zijn werk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Tot en met 11 september.

Den Haag

Twee honderd jaar geleden begon Napoleon zijn expeditie naar Egypte, wat zou resulteren in groeiende kennis van dit land in Europa en zelfs in een ware Egypte-gekte. In Het Paleis een tentoonstelling zoals ze begin vorige eeuw in paleizen en patriciërshuizen werden gehouden. De ontdekking van de Egyptische kunst, 1798-1830.

Stroom HCBK presenteert onder de titel Wat voor weer zou het zijn in Den Haag vijf tentoonstellingen over 'de stad en de openbaarheid'. Deel vier (t/m 15 augustus) omvat schilderijen van Elsa Hartjesveld, tekeningen van Alex Verduyn de Boer, het project Karakter Bepalende Elementen van Sytske Osório Lobato de Jong en De Parkeerplaats/Vacaturebank van Elizabeth de Vaal.

Groningen

In de AaKerk de interdisciplinaire manifestatie AaKunst 2, met een grote tentoonstelling en 11 voorstellingen, performances en muzikale uitvoeringen (steeds op de zondagmiddag). Zaterdag om 15 uur de opening met sketches, dans en percussie op keramiek. Van 8 tot en met 30 augustus.

De tentoonstelling De Ploeg: variaties in kleur, verf en vorm geeft een chronologisch beeld van de ontwikkeling van de moderne kunst van 1920 tot 1960. Daartoe hoorden schilders als Jan Wiegers, Dijkstra, Altink, Hendrik de Vries en Henk Melgers. Tot en met 6 september in het Groninger Museum.

Heerlen

De Stadsgalerij liet een tentoonstelling inrichten door theaterregisseur Theu Boermans, die werk uitkoos van o.a. Nitsch, Dubuffet, Rainer, de Chapman Brothers, Richard Billingham, Ronald Ophuis en Marc Mulders. Cataract gaat over 'het eindeloze bloedbad dat leven heet'. Als leidraad voor het getoonde werk gelden tekstfragmenten uit de toneelliteratuur, die Boermans selecteerde. Tot en met 13 september.

Hilversum

Exedra, Langestraat 52, toont een achttal tekeningen van Maria Pask, waarin idylle en nachtmerrie elkaar akelig dicht naderen. Tot en met 30 augustus.

Leiden

De nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde wordt geopend met Indianenverhalen, een tentoonstelling over de Noord-Amerikaanse indianen. Tot en met 9 mei '99.

In de galerie van het Academisch Ziekenhuis portretten van Tiong Ang, Giovanni Dalessi, Marlene Dumas, Rosemin Hendriks en Kiki Lamers. Tot en met 30 augustus.

In De Lakenhal een eerbetoon aan Charlotte van Pallandt. Tot en met 1 november.

Middelburg

In Galerie Caesuur Bakjes van Rinus Roepman: een verzameling bakjes waarin hij voorwerpen heeft verzameld die vertellen over andere culturen, andere tijden en soms heel persoonlijke zaken. Van 8 t/m 29 augustus.

Onder de titel 'Lay down' toont De Vleeshal werk van Atelier van Lieshout en Fransje Killaars, t/m 23 augustus.

Rotterdam

In het Centrum Beeldende Kunst (Westersingel 83) Black and White Travel in Colour door Evelyne Janssen en Kevin Hamilton, en foto's van Sylvia Scholtens. Tot en met 30 augustus.

In Museum Boijmans Van Beuningen Beelden op papier, t/m 23 augustus en nog t/m 9 augustus Engelse keramiek van 1950 tot heden.

De Amerikaanse kunsthistoricus Christopher Philips heeft werk van tien hedendaagse kunstenaars uitgezocht die aandacht besteden aan de relatie tussen stem en beeld, onder wie Vito Acconci, Gary Hill, Moniek Toebosch en Judith Barry. Voices, nog tot en met 23 augustus in kunstcentrum Witte de With.

Rijswijk

In Museum Rijswijk opnieuw een Holland Papier Biënnale met werken van zestien internationale kunstenaars, die papierpulp op heel verschillende manieren gebruiken. Van de ijle cirkels van Naomi Kobayashi tot en met de metershoge kunstenaarsboeken van Eeva Liisa Isomaa. Tot en met 6 september.

Tilburg

De tentoonstelling Digital Printing in het Nederlands Textielmuseum toont digitaal gedrukte panelen van Karen Petrossian, t/m 12 september.

Stichting de Pont presenteert t/m 18 oktober de helse, hallucinerende tekeningen van Rob Birza.

Woerden

De zomeropstelling in het Stadsmuseum bestaat uit werk van Leo Gestel, Cornelis Vreedenburgh, Hendrik van Kempen, Aad Zwart en Reinier Snapper, die allen voor korte of langere tijd in Woerden woonden. Van 8 augustus t/m 13 september.

Meer over