BEELDENDE KUNST

In De Cirkel schilderingen van Maarten Manson en driedimensionale globes van Jasper Honvedt, t/m 9 februari...

Almere

Alphen aan den Rijn

De Stichting Kunst bij Koster exposeert schilderijen van Willem van den Broek (1967) in Gebouw Rijnstaete aan de Prins Bernhardlaan 10 (t/m 31 januari).

Amersfoort

Schilderijen en werken op papier van Lucebert in De Zonnehof, tot en met 16 februari. De tentoonstelling geeft een doorsnee van zijn werk door alle perioden met een sterk accent op het werk van de laatste jaren, waarvan veel nog niet eerder is getoond.

Amstelveen

In Museum Jan van der Togt zijn monumentale zeefdrukken (1987-1994) van Tom Wesselmann te bezichtigen. Tot en met 26 januari.

Amsterdam

Een installatie van Mark Manders in galerie De Appel Self-portrait as a building, t/m 16 maart.

In Arti Forum zeefdrukken en aquarellen van Peter Dumas en schilderijen van Theodora Plas, t/m 30 januari.

In Arti nemen dertien kunstenaars deel aan de expositie Lumen ex Machina. Er zijn installaties over licht beweging, tijd en techniek, t/m 9 februari. Omdat het om lichtprojecties gaat, zijn de openingstijden naar de namiddag en avond verschoven.

In de Donkersloot Gallery drie kunstenaars Hilda Blom, Gevorg Eghiazarian en George Heidweiler. P.C. Hooftstraat, vanaf 18 januari t/m 26 januari.

Bij kunsthandel en antiquariaat Van Duyvendijk & Brouwer ornament prenten uit de 16de, 17de en 18de eeuw. De ornamenten werden ontworpen door handwerkslieden en dienden ter versiering van interieur, stof en gebruiksvoorwerpen zoals vazen, kandelaars en beslag voor meubels. Een collectie uit Duitsland, Nederland en Frankrijk, t/m 25 januari.

In De Brakke Grond Ingekleurde werkelijkheid met foto's en schilderijen van Fred Maës, Max de Barbanson en Ton de Vrede, 18 januari t/m 16 maart.

In het voorjaar van 1996 maakte Tiong Ang samen met de New Yorkse kunstenaar Carte Kustera een vervolg van het project The Making of Painted Strokes, een live opname van een situation comedy over het alledaagse leven van kunstenaars. Twee video's die onderdeel van die performance uitmaken, Rehearsels/incestuous zijn nu te zien bij Proton ICA, t/m 22 februari.

De exposities Peter de Grote en Holland en Catharina in respectievelijk het Amsterdams Historische Museum en De Nieuwe Kerk, tot en met 13 april.

Schilderijen van Martin Engelman (1924-1992) in het Stedelijk Museum, 18 januari t/m 9 maart.

De tentoonstelling Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995 vindt haar oorsprong in de viering van twintig jaar Surinaamse onafhankelijkheid, vorig jaar. Nederland gaf toen als cadeau een overzichtstentoonstelling van Surinaamse kunst in Paramaribo. Het Stedelijk Museum heeft de expositie overgenomen, en voegde aan de oorspronkelijke honderd werken 35 toe. Tot en met 16 februari.

In De Zaaijer is de expositie Choix '97, werk van de bij De Zaaijer exposerende kunstenaarsverenigingen. Het zijn exponenten uit diverse disciplines: beeldhouwers, illustrators, portretschilders en aquarellisten. Tot en met 9 februari.

Realisme in galerie Siau, olieverfschilderijen van Ruud Verkerk, tot en met 16 februari.

Apeldoorn

Houtsneden van Kassiël Gerrits in het Van Reekum Museum, 19 januari t/m 2 maart.

Arnhem

In galerie Van den Crommenacker werk van Marjorieke Glaudemans: Proloog, Utrechtsestraat 67, 19 januari t/m 22 februari.

In De Gele Rijder werk van Hans van Halen, Oscar Lourens en Henri Burgers, t/m 2 februari.

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekend werk uit de jaren twintig te zien is (t/m 16 februari).

Bergen (N-H)

In het Kunstenaars Centrum t/m 30 januari een tentoonstelling met werk van Mies Bloch, Friso ten Holt, Dirk Vis, Marijcke Visser e.a.

Breda

Beelden, schilderijen en een installatie van Jan Goosens, Jan Merx en Theresa Ferket bij de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting, Reigerstraat 16, t/m 16 februari.

In de Chassé Galerie in het gelijknamige theater acryl geschilderd op gaas en Japans papier van Leonne Hendriksen, t/m 27 februari.

Delft

In gesprek met Vermeer in Het Prinsenhof bestaat uit werk van 32 eigentijdse Nederlandse en buitenlandse beeldende kunstenaars met een grote belangstelling voor Vermeer. Mary Waters, Alain Girel, Vanderheyden en Fortuyn/O'Brien gebruiken zelfs afbeeldingen van Vermeer of details daarvan. Tot en met 2 maart.

Zeefdrukken van de in Nigeria geboren Toyin Loye, 18 januari t/m 21 februari Galerie Inkt, Choorstraat 29.

Den Haag

Een grote collectie iconen uit particuliere collecties: Ouverture, De Weg naar bewondering. Het is de openingsexpositie van het nieuwe Odigia-Instituut voor Oost-Christelijke kunst. Het is een aanzet voor wat een museale collectie iconen moet worden, Molenstraat 6, t/m 26 januari.

Grafiek van onder anderen Alechinsky, Armando, James Brown, Kounellis en anderen is te zien in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, t/m 22 januari.

Het Paleis aan de Lange Voorhout presenteert zo'n veertig schilderijen van Suze Robertson (1855-1922): stadsgezichten, portretten en het arbeidersleven. Verder een tachtigtal recent gerestaureerde tekeningen, pastels en aquarellen van haar hand, waarvan het merendeel niet eerder werd getoond. Tot en met 16 februari.

Deventer

Keramiek van Bernd Fischer, Karin Bablok, Wouter Dam en Petri Voet in Loes & Reinier, t/m 8 februari, Korte Assenstraat 15.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum maakte uit de eigen collectie negentiende-eeuwse schilderkunst een selectie die een beeld geeft van een eeuw landschaps- en zeeschilderkunst in Dordrecht. Met werk van onder anderen Jacob van Strij en Johannes Christianus Schotel. Dordtse Schapen en Schepen duurt t/m 30 maart.

Eelde

Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats toont schilderijen en pentekeningen van Kees Andréa; penningen, portretten en beelden van Piet Esser, tekeningen, pastels en aquarellen van Johan Laurent ter Veer. Tot en met 9 maart.

Eindhoven

Overzicht van het werk op papier 1961-1997 van Jef Diederen (1920). De kunstenaar was bevriend met Bert Schierbeek en een aantal werken is geïnspireerd op teksten van Schierbeek. Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, t/m 29 maart.

In het kader van zijn zestigjarig jubileum organiseert het Van Abbemuseum een tentoonstelling over 'het begrip identiteit in de hedendaagse kunst'. Aan ID werken mee Eija-Liisa Ahtila uit Finland, Vanessa Beecroft en Willie Doherty uit Ierland, Douglas Gordon uit Schotland, Aernout Mik uit Nederland, Tony Oursler en Sam Samore uit de Verenigde Staten, Georgina Starr en Gillian Wearing uit Groot-Brittannië. Tot en met 9 februari.

Finsterwolde

In galerie Waalkens schilderijen van Lu Luo en Zhuang Hong Yi, t/m 8 februari, Hoofdweg 39.

Gorcum

Achttien net-afgestudeerde kunstenaars van de academie voor beeldende vorming van Tilburg Kunst in uitvoering, een project voor de stad Gorcum. Naast een tentoonstelling van het werk van de kunstenaars in het museum van Gorcum, bestaat het project uit workshops en manifestaties om inwoners te betrekken bij beeldende kunst in de stad, t/m 9 maart.

Groningen

Een overzicht van het werk van Herman van Wissen, lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Hij is 65 jaar lid van het kunstlievend genootschap Pictura, dat een expositie wijdt aan zijn tekeningen en schilderijen, t/m 2 februari, Martinikerkhof 26.

Beelden van Hans Rikken en schilderijen van Toon Borghuis, galerie Katuin, t/m 13 februari.

Het Tschumi-paviljoen op het Hereplein biedt bezoekers een blik op de video-installatie Force van Peter Bogers, die geen daglicht verdraagt. Daarom: van 16 tot circa 9 uur 's ochtends. Tot en met 26 januari.

Still a life, schilderijen van Caroline van Haagen en keramiek van Martin McWilliam, t/m 15 februari, galerie Albion Putti, Noorderhaven 27.

Haarlem

Zes Haarlemse kunstenaars, onder wie Loes van Goor, Joke Hak, Tammo Schuringa en Herman van Tongeren, exposeren in de Vishal, t/m 28 januari; in de kleine zaal van de Vishal tegelijkertijd een installatie van Christine Peursum, waarvoor ze het onpeilbare verdriet van Orpheus als uitgangspunt nam.

Hardinxveld-Giessendam

Sieraden uit de collectie van Galerie Marzee zijn te zien (en te koop) in Museum de Koperen Knoop, 18 januari t/m 22 februari.

Heerlen

In Stadsgalerij Heerlen 10 jaar aankopen, een selectie uit de collectie moderne Nederlandse schilderkunst, t/m 23 februari met onder anderen Birza, Armando, Dumas en Van Koningsbruggen.

Hilversum

Vier kunstenaars op bij de kunstenaarsvereniging GSA: Joost Schmidt, Ilse de Jong, Monica Oosterveld en Marie-Jose van der Sandt: schilderijen, tekeningen, keramiek en beelden.

Kampen

De titel MendelSom van een project in Kunstruimte Kampen verwijst naar de wetenschapper Mendel die aan de basis heeft gestaan van de experimentele erfelijkheidsleer en beroemd werd door zijn kruisingsproeven. Presentaties op 17 en 31 januari en 7 februari; bezichtingsdagen: 18, 19, 24 en 26 januari en op 8 en 9 februari.

Nijmegen

Beeldend kunstenaar Frank Bezemer heeft als gastconservator vier kunstenaars uitgenodigd om te exposeren in zijn 'compacte museum'. Tekeningen, portretten, foto's en een installatie. In museum Commanderie van Sint-Jan, 18 januari t/m 2 maart.

Oosterland

In de Michaelskerk te Oosterland een expositie van moeder en dochter, Mieke Holt (beelden) en Laurien Mulder (schilderijen), t/m 16 februari.

Rotterdam

Kunst en vormgeving uit de jaren zeventig wordt afgezet tegen werk van kunstenaars vandaag in Re-make/Re-model. In de getoonde hedendaagse kunst zijn veel verwijzingen te vinden naar de jaren zeventig, die worden gekenmerkt door een relatief grote stilistische eenheid en een geloof in de maakbaarheid van de samenleving. Er is werk van dertig kunstenaars, onder wie Copier, Lewitt, Hertzberger en Krol, Villa Alckmaer, Westersingel 83, t/m 8 februari.

In de Kunstkelder vier jonge kunstenaars; Henriëtte Boerendans (schilderijen), Marieke Raemakers (schilderijen), Nelleke Scharroo (tekeningen) en Edwin Schot (ruimtelijk werk), t/m 19 februari.

Lof der Zeevaart in Museum Boijmans Van Beuningen toont meer dan honderd zeegezichten en een overzicht van de tekeningen van Willem van de Velde de Oude. Tot en met 23 februari.

Scheveningen

In Museum Beelden aan Zee een keuze uit de eigen collectie gebeeldhouwde portretten, 'Met kop en schouders'. Tot eind februari.

Soest

Spaanse kunst in Galerie Wind, Esteve Casanoves, Jesús Coyto, Pep Fajardo en Carlos Méndez, schilderijen, muur-objecten en beelden, Steenhoffstraat 6, t/m 23 februari.

Tilburg

Passie/Passion is een tentoonstelling van werk van de Franse kunstenaar Christian Boltanski (1944) in De Pont, stichting voor hedendaagse kunst. Boltanski wil de bezoeker meenemen op een tocht langs dood, herinnering, geweld en compassie. Tot en met 13 april, Wilhelminapark 1.

Utrecht

Galerie Utrecht, Oude Gracht 340, toont schilderijen van Con van Velsen, Walter Elst, Herman Tulp, Hans Deuss en anderen, en beelden van Gis de Maeyer, Peter Petersen, Hennie van Overbeek en Wim van de Kant, t/m 14 februari.

Het Centraal Museum houdt een tentoonstelling van regentenportretten uit de zeventiende tot de negentiende eeuw. Dit ter ere van het feit dat achthonderd jaar geleden de Utrechtse raad voor het eerst werd benoemd. Heren van de Raad, t/m 16 februari.

Parabase is de naam van een expositie van schilder Jep van de Ven, t/m 8 februari in de Galerij van Sophie's Palace, Bemuurde Weerd OZ 13.

Velp

De eerste expositie in Het Kunsthuis met twee regionale kunstenaars: Maarten Beks en Wessel J. Huisman, tekeningen en schilderijen, t/m 2 maart.

Vlissingen

Een expositie van Bei Ning in het Stedelijk Museum t/m 9 februari: schilderijen en houten boeken met beelden.

Weesp

De Duitse kunstenares Elke H. Bücheler exposeert schilderijen in M-31a Gallery, Middenstraat 31a, t/m 28 februari.

Zwolle

In het Stedelijk Museum Zwolle aanwinsten van de afgelopen twee jaar: schilderijen, tekeningen en sieraden, t/m 31 januari.

Meer over