BEELDENDE KUNST

de, Galerie Ramakers, Den Haag. Amersfoort..

De Zonnehof exposeert werk van Marc Ruygrok, die onder meer de Prix de Rome ontving. Van 10 oktober t/m 14 november.

Amstelveen

Met de tentoonstelling Willi Baumeister en het universele onbekende in de kunst belicht het Cobra Museum de abstractietheorieën van deze Duitse kunstenaar, t/m 31 oktober.

Amsterdam

Het Stedelijk Museum toont in Glad IJs een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar. De werken staan volgens het museum model voor de jaren tachtig en negentig. Met o.a. Rob Birza, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Douglas Gordon, Damien Hirst, Jeff Koons, Marien Schouten, Thomas Struth, Roos Theeuws en Robert Zandvliet, t/m 9 januari.

Galerie Nine, Keizersgracht 570, bestaat tien jaar en houdt een jubileumtentoonstelling van 9 oktober t/m 21 november. Met werk van o.a. Jef Diederen, Lei Molin, Joop Vugs, Fons Brasser, Arie Maria Rozendaal en Ronald Medema.

Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, exposeert beelden van Annemarie Bleeker en schilderijen van Natasja Kensmil. Van 9 oktober t/m 10 november.

De Nederlandsche Bank houdt van 12 oktober t/m 19 november de tentoonstelling New Tide. Met vier kunstenaars uit Nederland en zes uit New York die zich bezighouden met moderne abstracte kunst.

Annette Ong exposeert schilderijen in AdK Actuele Kunst, Weesperzijde 118 II, van 8 oktober t/m 12 november.

De Oude Kerk toont beelden van Chris de Bueger, van 9 t/m 25 oktober.

In de Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, van 9 oktober t/m 7 november exposeert Rosemin Hendriks tekeningen en Albert van Westing toont fotowerken.

In galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, houtskool- en pasteltekeningen van Juul Kraijer. Van 9 oktober t/m 6 november.

Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, toont schilderijen van Judith Glaus, van 9 oktober t/m 10 november.

Nieuwe fotowerken van Jean-Marc Spaans t/m 16 oktober in galerie Rob Jurka, Singel 28.

In het Amsterdams Historisch Museum De Indruk. Kunstenaars van nu verbeelden persoonlijke geschiedenissen van ouders en grootouders in hun werk. Tot en met 2 januari.

In galerie Foundation for Indian Artists, Fokke Simonszstraat 10, exposeert Suboch Gupta uit New Delhi sculpturen en schilderijen, waarin hij onder meer koeienpoep verwerkte. Van 9 oktober t/m 11 november.

In het Stedelijk Museum schilderijen en werken op papier van René Daniëls. Tot en met 24 oktober.

Schilderijen, grafiek en tekeningen van Frits Wichard Mijzen en Barbara Guldenaar in Amsterdam Young Artists Circuit (AYAC's), Keizersgracht 166. Tot en met 30 oktober.

Museum Het Rembrandthuis is weer open. Het interieur is teruggebracht in de oorspronkelijke 17de eeuwse staat. Tot en met 9 januari Rembrandts Schatkamer, Rembrandts eigen verzameling van kunst en rariteiten.

Het Van Gogh Museum haalde zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet naar Nederland. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley in Van Cézanne tot Van Gogh. Tot en met 5 december.

De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, presenteert o.a. (video)installaties en tekeningen van Monica Bonvicini, Liliana Moro en Grazia Toderi, t/m 31 oktober.

Op de tentoonstelling Kunstschatten uit Mongolië, t/m 17 oktober in de Nieuwe Kerk, worden voor het eerst in Nederland 120 uiterst kostbare kunst- en cultuurobjecten uit Mongolië gepresenteerd.

Delft

Tot en met 16 oktober exposeert Panamarenko lithografieën en de installatie 'Flying Wing' in Kunstcentrum Delft.

Den Bosch

Museum Het Kruithuis, (tijdelijk: Hekellaan 2), toont t/m 24 oktober Face the portrait - Reflect your mind, portretten van tien hedendaagse kunstenaars.

Den Haag

Jan de Weerd exposeert op 9 en 10 oktober een installatie in galerie Meier van Eijsingen, Stille Veerkade 2.

In galerie de Ooievaar toont Kyle Jenkins een installatie, op 9 en 10 oktober.

Kunstenaarsinitiatief Galerie Keller presenteert het werk van de Rotterdamse multimediagroep Re-zone in Hotel Den Haag: een artistieke strijdzone waarin wapens en (virtuele) ruimte een rol spelen. Op zaterdag en zondag, t/m 24 oktober.

In galerie .1646, Boekhorststraat 125, Tekenend?, tekeningen van Pierre Sondeijker, van 7 t/m 24 oktober. Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, exposeert schilderijen van Vittorio Roerade en sculpturen, foto's en tekeningen van Fons Brasser, van 10 oktober t/m 7 november.

Tjebbe Beekman exposeert van 8 t/m 31 oktober schilderijen in de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15: Radicaal Realisme.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf. Tot en met 9 januari

In het Haags Historisch Museum Me, myself & I. Hedendaagse zelfbeelden van zeven internationale kunstenaars als Gilbert & George, Sigurdur Gudmundsson, Sarah Lucas, Philip Akkerman en Liza May Post. Tot en met 9 januari.

Deventer

De Bergkerk toont t/m 7 november werk van beeldhouwer en tekenaar Joos Clijsen in 'Gegronde' Beelden.

Drachten

In museum Smallingerland Video Yo, videotapes en stills van internationale kunstenaars. Tot en met 7 mei.

Eelde

Verkooptentoonstelling van schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek en sculpturen. Van 10 oktober t/m 30 december in Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats.

Eindhoven

Van Abbemuseum: tot en met 24 oktober SOH 3 een filminstallatie van de Nederlandse kunstenaar Alex Vermeulen; tot en met 31 oktober de serie aankopen door Jean Leering uit de periode 1964-1973.

Emmen

Canvas is een tentoonstelling van acht hedendaagse Vlaamse schilders, o.a. Raphael Buedts, Ignace de Vos en Roger Raveel. Tot en met 7 november in het Bruggebouw van het Centrum Beeldende Kunst.

Groningen

De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken in het Groninger Museum. Tot en met 5 december.

Haarlem

De Verweyhal toont t/m 21 november Ik hoop dat ik stoor, beeldend werk van Cobrakunstenaar Jan Elburg in een overzichtstentoonstelling.

Leeuwarden

Fries Museum: t/m 31 oktober in Buro Leeuwarden schilderijen van Jurriaan Molenaar in de tentoonstelling Odyssee 2000; van 9 oktober t/m 12 december de expositie Good Morning Herbert van Berend Strik; t/m 12 december fotowerken van Martine Stig; t/m 9 januari de tentoonstelling Nanne Ottema (1874-1955), een kleurrijk verzamelaar.

Tot en met 17 oktober in het Verzetsmuseum Friesland: de tentoonstelling Hallo Nachbar!...Dag buurvrouw, 87 spotprenten over de naoorlogse Nederlands-Duitse betrekkingen.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een internationale tentoonstelling waarin het thema Smaak van verschillende kanten wordt belicht. Met presentaties op het gebied van mode, design, communicatie, media, geur etc van o.a. Ettore Sottsass, Malcolm McLaren, Lidewij Edelkoort, Ted Polhemus en Anthon Beeke. Daarnaast kan de bezoeker zelf ervaren, proeven en meepraten over wat smaak is. Tot en met 13 februari.

Marres, een nieuw centrum voor beeldende kunst (Capucijnenstraat 98) opent met De onzichtbare stad, een tentoonstelling van vijftien kunstenaars over hoe zij de stad ervaren. Tot en met 31 oktober.

Middelburg

Sean Snyder exposeert t/m 24 oktober Fast food/orientation in De Vleeshal.

In De Kabinetten van De Vleeshal, Zusterstraat 7 toont Maria Friberg haar werk. Blown out, tot en met 24 oktober.

Nijmegen

In de Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, opent op 8 oktober, 20 uur, de tentoonstelling (r)entree met de performance Waiting I see what I'm looking at van Connie Dekker. Op de tentoonstelling tonen Connie Dekker, Leen Voet, Francine Claassen en Olga Velter hun installaties met autobiografische elementen. Van 9 t/m 24 oktober.

Centrum Beeldende Kunst: tot en met 24 oktober Zeep, werk van elf kunstenaars die zeep als materiaal gebruikten; t/m 24 oktober tevens de expositie van vier beelden van Anthony Caro.

Museum Het Valkhof toont tot en met 14 november moderne kunst: Nederlandse schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van na 1960, met speciale aandacht voor pop art. Daarnaast maakte Geert Jan van Oostende een installatie in de projectruimte moderne kunst.

Otterlo

Kröller-Müller: alle 300 schilderijen en werken op papier uit eigen bezit van de Hollandse impressionist Isaac Israels, t/m 2 januari.

Rotterdam

In Zuiderlicht II exposeren kunstenaars, vormgevers, architecten en fotografen uit Rotterdam-Zuid. Met de expositie wordt geprobeerd een brug te slaan tussen kunstenaars en bedrijfsleven; er is veel toegepaste kunst te zien. In het Oude Tramhuis op de Kop van Zuid, van 9 tot en met 31 oktober.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme; t/m 14 november de installatie Speurtocht naar een horizon van Ger van Elk.

In de Kunsthal de documentaire-tentoonstelling Zeppelin. Luchtbel of luchtballon. Met zowel aandacht voor de historie van luchtschepen als voor Nederlandse projecten voor de (nabije) toekomst. Tot en met 12 december. Tevens in de Kunsthal meer dan 100 schilderijen, 50 aquarellen, pastels, tekeningen en 50 schetsboeken van Isaac Israels. Isaac Israels (1865-1934) Hollands impressionist. Tot en met 9 januari.

Witte de With toont drie grote werken van Muntadas, die zich richt op de veranderende houding tussen kunst en massamedia. Tot en met 7 november.

Twee Israëlische kunstenaars, Gil Nader en Moti Porat, laten het publiek naar hun huis komen: Housewarming in de Gil & Moti Homegallery, Witte de Withstraat 44-I. Met een video van Robin van 't Haar. Tot en met 24 oktober.

Intracorp is een project van Cell dat in het teken staat van de medicalisering van het menselijk lichaam. Een aantal kunstenaars geven hun visie hierop in de poliklinieken van het Sint Clara Ziekenhuis. Met o.a. installaties rondom het thema 'bloed' in de wachtkamer, door Herwig Türk.

Spanbroek

De verboden vruchten van Theo l'Herminez (1921-1997) in het Frisia Museum is een overzicht van het werk van de naoorlogse realist L'Herminez. Tot en met 9 januari 2000.

Tilburg

Bart Faassen exposeert zijn installatie, verschillende sculpturen waarmee hij de familiefilms uit de jaren vijftig en zestig ontleedt. In De Verschijning, Lancierstraat 42, van 9 t/m 24 oktober.

In Museum De Pont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, die symbolen van lijden schildert in de traditie van hoop op een beter leven, t/m 9 januari.

Uden

Pronkkamer Uden presenteert schilderijen, grafiek, 'bouwsels' en pastels van Giovanni Dalessi, Theo van de Goor en Nour-Eddine Jarram: Driespraak. Tot en met 7 november.

Utrecht

Tanja Smeets exposeert tot en met 31 oktober in het Centrum Beeldende Kunst. In haar werk verdwijnt de grens tussen lichamen en landschappen.

In Museum Catharijneconvent zijn t/m 14 november Russische ikonen en miniaturen bijeengebracht uit de 15de en 16de eeuw.

Venlo

Borderline PILOT - the audience from a distance is een tentoonsteling over het publiek, een onderzoek naar het publiek en een expositie met het publiek. In Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6. Tot en met 14 november.

Venray

In het Odapark de visie van Belgische kunstenaars op de wereld, t/m 29 oktober.

Vianen

In het Stedelijk Museum een tentoonstelling over het leven van Johan Wolfert van Brederode (1599-1655). Met ruiterportretten van en over de familie Brederode. Van 9 oktober t/m 16 januari.

Meer over