BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amstelveen

Tekeningen over bergen en bossen van Bernard Divendal, in de Griffioen, Uilenstede 106, t/m 1 april.

De Utrechtse glaskunstenaar Willem Heesen heeft in Museum Jan dan der Togt een overzichttentoonstelling. Tot en met 15 april.

Amsterdam

Tentoonstellingsruimte De Veemvloer (Van Diemenstraat 410) presenteert een retrospectief van de Amerikaanse performer/ bewegingskunstenaar Rob List, met video-installaties en elke dag performances. Van 8 t/m 26 maart.

De tentoonstelling Eve-n & Yet. Belgica Special, georganiseerd door het gelijknamige bureau laat werk van een achttal Belgische kunstenaars zien, o.a. installaties van Saar de Buysere, Greet de Gendt, Liz Kampe en René Kantor. Van 4 maart t/m 9 april in De Brakke Grond (Nes 45).

'Sleep Project' is een samenwerkingsproject van Dora García en Marián del Valle. Op 4 maart doen zij een performance van videowerken in combinatie met dans. Verder Breath, foto's van Garcia, t/m 15 april, in Ellen de Bruijne Projects (Rozengracht 207a).

Beelden en tekeningen van Vincent McGourty, tot en met 5 april in Galerie De Witte Voet (Kerkstraat 135).

Sieraden van David Watkins, van 4 maart t/m 13 april in Galerie Louise Smit (Prinsengracht 615).

Tariq Alvi, van 6 t/m 31 maart in de Gate-Foundation (Keizersgracht 613).

Wege zum Glück9: de waan, negen grote schilderijen met een driedimensionaal karakter over de dichtonomie tussen dader en slachtoffer. In de Oude Kerk (Oudekerksplein), t/m 9 april.

In het kader van de herdenking van 400 jaar relaties tussen Nederland en Japan Japanse verwondering, met werk van Shiba Kõkan (1747-1818), een van de Japanse kunstenaars die in de ban raakte van het Westen. In het Amsterdams Historisch Museum, t/m 4 juni.

Schilderijen en aquarellen van Jaap Hillenius in Collection d'art (Keizersgracht 516), tot en met 25 maart.

Arti et Amicitiae (Rokin 112), dat 160 jaar bestaat, organiseert de tentoonstelling Nieuwe leden, met werk van 16 kunstenaars die vorig jaar lid zijn geworden van Arti. Onder hen Agata Zwierzyñska, Renata de Andrade en Kassiël Gerrits.

White Ass European Cowboys, Europese kunstenaars over country en cowboys, in galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90), t/m 22 maart.

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum: Jugendstil in woord en beeld - geïllustreerde dichtkunst rond 1900. Een tentoonstelling met boeken en tijdschriften vervaardigd door Duitse en Oostenrijkse Jugendstilkunstenaars. Tot en met 7 mei. Ook nog te zien: schilderijen en kunstvoorwerpen die een beeld geven van de ontwikkeling van de kunst in Praag rond 1900. Praag 1900: poëzie en extase, t/m 26 maart.

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israëls, waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 2 april.

Stedelijk Museum: schilderijen, prenten en tekeningen van Arnulf Rainer, t/m 2 april; Han Schuil ('58) schildert op aluminium en als onderwerp kiest hij veelal objecten als gebouwen, huizen en wegen. Tot en met 12 maart in het Stedelijk zijn eerste overzichtstentoonstelling; Rond 1930 is een tentoonstelling waarin het museum werken uit de collectie presenteert die in het interbellum zijn gemaakt, zowel schilderijen, als beelden en toegepaste kunst. Tot eind maart. In kabinet Overholland in het Stedelijk 25 werken op papier, waaronder gouaches, van Thomas Schütte, t/m 19 maart.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, de tentoonstelling Rond 1900 met hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (t/m 9 april). Voorts t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Arnhem

Presentatie van het werk van de nieuwe leden van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars, onder wie Marco Berends, Anjeliek Blaauw, Peter Bremer, Ben Luderer, Bernard Verhoeven. In De Gele Rijder (Korenmarkt 43), t/m 26 maart.

Elck zijn waerom. Vijf eeuwen kunst van vrouwen, met 300 werken gemaakt door 180 vrouwelijke kunstenaars die in de periode 1500-1950 in Nederland en België werkten. In het Museum voor Moderne Kunst, tot en met 4 juni.

Fotoserie 'De zachte kern' van Lyde de Graaaf, beelden van staal van Hubert Zeeman en schilderijen en beelden van verschillende kunstenaars. Van 5 maart t/m 2 april in galerie Stijl (Parkstraat 22).

Assen

In het Drents Museum (Brink 1) een overzichtstentoonstelling van Theo van Hoytema, een van Nederlands bekendste grafici van rond 1900. Decoratieve wandpanelen, meubels en keramiek tot 4 juni. Voorts de tentoonstelling jong! 1950-1990 over jongerencultuur en stijl in Nederland met video-adventures van Marcel Wouters. Tot en met 7 mei. Tegelijkertijd in het Schielandshuis (Korte Hoogstraat 31) in Rotterdam jong! 1990-2000. Ook t/m 7 mei.

Bergen

De reizende groepstentoonstelling Het merg van de kleur, met werk van Nederlandse en Belgische kunstenaars, onder wie Ger Lataster, Roger Raveel, Jan Sierhuis, Marie-José Robben, Bart Vandevijvere, van 4 maart t/m 30 maart in het Kunstenaarscentrum.

Dalfsen

Archief, werk van Urs Pfannenmüller, van 4 maart t/m 16 april in Gallery Safe (Raadhuisstraat).

Delft

Gaven van gulle gevers, weefsels uit Indonesië en Zuidoost-Azië, tot en met 30 april in het Museum Nusantara, Sint Agathaplein 4.

Computers uit de pioniersfase, zoals Testudo, Zebra, Pascal en X1 in Techniek Museum, t/m 30 april.

Eindhoven

Primal gestures, minor roles, tentoonstelling van Arnout Mik. Video's, foto's en objecten in een door Mik gecreëerde omgeving. Tot en met 7 mei in het Van Abbemuseum.

'Ruimschoots' in Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27) bestaat uit tekeningen en schilderijen van Frank van Hemert. Tot en met 19 maart.

Enschede

De tentoonstelling Pjotr Müller. Constructie van sloophout, met werken van Frank van den Broeck (tekeningen), Ulay (foto's), Adam Colton en Veron Urdarianu (beelden). In het Rijksmuseum Twenthe, t/m 16 april.

Groningen

In het Groninger Museum t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

'Outerinner', recente tekeningen en objecten van Mariette Linders in Galerie Rob de Vries, van 4 maart t/m 26 maart.

'Frozen Kingdom' fotocollages van Cor Dera, tot en met 9 april in galerie Gerhard Hofland (Burgwal 2).

Geënsceneerde foto's van Ellen Kooi, werk van Laurien Mulder, Marissa Evers Vishal (Grote Markt 20), t/m 27 maart. In de Kleine Zaal een poppenhuis van Wil Sluiter, voorstellend een 18de-eeuws grachtenpand van een welgestelde schrijver. Tot en met 27 maart.

De installatie 'De schaapskudde' van de Israëlische kunstenaar Menashe Kadishman bestaat uit honderden schilderijen van schapenkoppen. In De Vleeshal van het Frans Halsmuseum, t/m 2 april. In de Verweyhal van het museum: Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum t/m 4 juni. Grote Markt 16.

In het Teylers Museum: De versierde mens, over de kunst van het tatoeëren, t/m 19 maart.

Hoorn

Dubbel Japan, werk van Japanse kunstenaars, onder wie Rintaro Hara, Tadaaki Narita, Tomoko Take, Chikako Watanabe. Korte Achterstraat 2a.

She males & Lady boys, foto's van Maureen Birney van 5 maart t/m 28 april in Salto Mancipatiecentrum (Oost 34-36).

Werken van aan elkaar genaaide stukken marmer van de Japanse beeldhouwer Kenji Takahashi, tot en met 23 maart in Atelier de Appelhaven (Appelhaven 9).

Leeuwarden

Hedendaagse keramiek van jonge kunstenaars, onder wie de Braziliaan Marco Paulo Rolla, op de tentoonstelling De prins van Leeuwarden. Een ruimte vol verrassingen, van 4 maart t/m 9 april in Keramiekmuseum Het Princessehof (Grote Kerkstraat 11)

'Übermalte Lithographien', oftewel 'Overgeschilderde Lithografieën' van Günther Tuzina in het Fries Museum, t/m 2 april. Voorts een overzicht van het oeuvre van Leo van Gestel aan de hand van zijn 'werken op papier', t/m 26 maart; installatie van Wapke Feenstra, 'Krekt Sa', t/m 19 maart.

Maassluis

Joseph Beuys, aquarellen 1942-1963, van 4 maart t/m 30 april in het Gemeentemuseum (Zuiddijk 16).

Middelburg

'No Porno', werk van de grafisch kunstenaar Yvonne van der Velden, In galerie In Depot ('t Zanddorp 68).

Nijmegen

De kunst van Lijf en Leden, een tentoonstelling t.g.v. van het nieuwe onderwijssgebouw Universitair Medisch Centrum St. Radboud (Geert Grooteplein). Acht kunstenaars onder wie de Franse schilder Vincent Corpet geven hun visie op lichamelijkheid. Van 3 maart t/m 30 april.

Olieverfschilderijen van Richard Lee Barton en grafiek van Ferenc Gögös. Van 4 maart t/m 8 april in galerie Ebel (Lage Markt 48).

Tot en met 19 maart in Museum Het Valkhof de expositie Oogdwalen over de 'passie van het tekenen'. Met werk van onder anderen Kamagurka, Joost Zwarte, Peter Pontiac, Thomas van der Linden en Wim Konings.

Rotterdam

1600 Slag bij Nieuwpoort is een tentoonstelling in het Schielandshuis (Korte Hoogstraat 31). Vanaf 9 maart

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een boek met 42 etsen van Salvador Dalí aangekocht. Ook zijn de diezelfde etsen (1934) losbladig verworven. De aanwinsten worden t/m 21 mei in het museum tentoongesteld.

In de Kunsthal: tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei; cartoons van Stefan Verwey, verlengd tot en met 2 april.

Spanbroek

Vanwege de 100ste geboortedag van Carel Willink (1900-1983) brengt het Frisia Museum een uitgebreid overzicht van Nederlands bekendste magisch realist. Schilderijen en tekeningen, van 6 maart t/m 2 juli.

Tilburg

Nieuwe schilderijen van Reinoud van Vught, die hij de afgelopen drie maanden ter plaatse, in gastatelier Van de Nieuwe Dingen (Leo XIII straat 90h), maakte. Te zien op 3, 4 en 5 maart.

Het Nederlands Textielmuseum heeft een tapisserie- en damastweverij in de vaste tentoonstelling opgenomen. Ook in het museum de expositie Close To The Body. Hedendaagse kunst met een breed scala aan textiele en textielverwante materialen. Met werk van kunstenaars uit Nederland, Groot-Brittannië, Polen, Duitsland, Zwitserland, België, Oostenrijk en Tsjechië. Tot en met 9 april.

Uden

'Tussenlicht', recente tekeningen van beeldend kunstenaar en dichter Arno Kramer. Tot en met 22 april in museum voor hedendaagse kunst, de Pronkkamer (Mondriaanplein 16).

Utrecht

De Deense kunstenaarsgroep N55 houdt in een privé-apartement aan de Oudegracht 366 een project gebaseerd op het zogenoemde N55 Spaceframe, 'een modificeerbare, lichtgewichte bouwconstructie die in verschillende constellaties zowel binnen- als buitenshuis toepasbaar is'. Tot en met 26 maart.

Reflecties, een installatie van Loes Heebink en Rita H. Klaucke over het verlangen naar stilte, verdieping, bespiegeling, t/m 2 april in Sophie's Palace (Bemuurde Weerd O.Z. 13).

Tot en met 29 april wordt in het Utrechtse Museumkwartier een culturele manifestatie gehouden rond Karel V. Het Centraal Museum wijdt tentoonstelling aan de betekenis van Karel V voor Utrecht. Pronkstuk is een gevelbeeld van Karel V uit 1540, afkomstig uit een huis aan de Oudegracht.

Watercolors 2000, aquarellen van Reinout van Vught in de Flatland Galerie (Lange Nieuwstraat 7), t/m 25 maart.

In het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, 'Onnozele kinderen van Bethlehem' van Krien Clevis, waarin hij gebruikmaakte van de collectie alcoholpreparaten van het museum (t/m 21 mei).

Zaandam

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Anton Martineau een verkooptentoonstelling van zijn werk. Olieverfschilderijen, aquarellen en sculpturen, tot en met 29 april in het Kunstcentrum Zaanstad.

Meer over