BEELDENDE KUNST

Almere..

Bij ACHK De Paviljoens, Odeonstraat 5, twaalf licht- en geluidssculpturen van Peter Zegveld, en documentatie over de kunst in de openbare ruimte die in Almere is gerealiseerd. De tentoonstellingen zijn t/m 17 oktober te zien.

Amsterdam

Het Filmmuseum vertoont op 23 september om 19.30 uur en op 26 september om 15.00 uur Skjabins Visioen, werk van beeldend kunstenaar Peter Struycken. Daarvoor een inleidend portret door Jeroen Visser.

Gens & Digits zijn internetinstallaties, foto's en cd-roms van Alicia Felberbaum, Roshini Kempadoo, Christine Tamblyn en VNS Matrix in de Oude Kerk van 23 september t/m 3 oktober. Projectpresentaties op 24 september.

Buro Empty, Willemsparkweg 17, stelt van 25 september t/m 9 oktober nieuwe schilderijen van Amy Bessone ten toon.

In galerie Binnen, Keizersgracht 82 de expositie Pleidooi voor het alledaagse, installaties van Dick van Hoff en Aukje Peters. Tot en met 9 oktober.

Op 25 september gaat Museum Het Rembrandthuis weer open. Het interieur is teruggebracht in de oorspronkelijke 17de eeuwse staat. Tot en met 9 januari toont het museum Rembrandts Schatkamer, Rembrandts eigen verzameling van kunst en rariteiten: ongeveer 100 schilderijen, prenten, tekeningen en kunstvoorwerpen.

Schilderijen en tekeningen van Paul Drissen zijn t/m 3 oktober in galerie Slewe te zien.

Het Amsterdams Historisch Museum toont in De Indruk kunstenaars van nu, verhalen van toen schilderijen, tekeningen, beelden, gedichten en mediakunst van dertien kunstenaars. Zij verbeelden persoonlijke geschiedenissen van ouders en grootouders in hun werk. Tot en met 2 januari.

Het Van Gogh Museum haalde 17 werken van Van Gogh uit de collectie Gachet naar Nederland. De werken verlaten Frankrijk voor het eerst. Met stukken als het Zelfportret en Portret van Dokter Gachet. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley. Van Cézanne tot Van Gogh, van 24 september t/m 5 december. pAn Amsterdam, de kunst- en antiekbeurs wordt van 25 september t/m 3 oktober gehouden in de Rai. Met art nouveau, art deco, manuscripten, ikonen, Aziatica en etnografica, keramiek en archeologie. Speciale tentoonstellingen: de Peter Stuyvesant Collectie en de Swatch Collectie.

De installaties van het 17de World Wide Video Festival zijn t/m 10 oktober te zien in het Stedelijk Museum, Montevideo, de Veemvloer, de Gate Foundation en W139.

Op de tentoonstelling Kunstschatten uit Mongolië, t/m 17 oktober in de Nieuwe Kerk, worden voor het eerst in Nederland 120 uiterst kostbare kunst- en cultuurobjecten uit Mongolië gepresenteerd.

Stedelijk Museum: een overzicht van het werk van René Daniëls, t/m 24 oktober.

Rijksmuseum: Kunst, kennis en commercie. De kunsthandel Van Wisselingh is een tentoonstelling over deze belangrijke kunsthandel aan het begin van deze eeuw, t/m 3 oktober.

Bergen

Museum Kranenburgh toont van 25 september t/m 15 januari kunstnijverheid in de stijl van de Amsterdamse School en art deco uit 'de ateliers van de familie Bogtman'.

Breda

De Beyerd, Boschstraat 22, houdt een overzichtstentoonstelling en schilderijen, tekeningen, collages, assemblages en grafiek van Johan Lennarts, impressionist van het menselijk tekort. Van 26 september t/m 7 november.

27 Bredase kunstenaars van de beroepsvereniging van beeldend kunstenaars (BOA) transformeerden 21 ruimtes in de Kloosterkazerne, Kloosterplein, tot vreemdsoortige eilanden: De vergeten eilanden. Van 24 september t/m 3 oktober.

Den Haag

In het Haags Historisch Museum Me, myself & I. Hedendaagse zelfbeelden van zeven internationale kunstenaars als Gilbert & George, Sigurdur Gudmundsson, Sarah Lucas, Philip Akkerman en Liza May Post. Van 25 september t/m 9 januari.

In de Soho Gallery, Javastraat 5: olieverfschilderijen van Kristoff Kokoryn, t/m 15 oktober.

Messages in stone - Indonesische steensculpturen is een tentoonstelling van 50 monolitische sculpturen uit Sumatra, de kleine Soenda-eilanden en Nias uit de collectie van het Barbier-Mueller Museum in Genève, van 25 september t/m 16 januari.

Franeker

In 't Coopmanshûs, Voorstraat 49, van 24 september t/m 13 november schilderijen van Fons Hoiting.

Groningen

In het Coop Himmelb(l)au paviljoen van het Groninger Museum foto's van de skatecultuur door Larry Clark en live optredens door Groninger skateboarders op een baan in het paviljoen, t/m 3 oktober.

Het Groninger Museum toont in Haks was here. 5 jaar Groninger Museum de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn. Tot en met 4 juni 2000.

De kleuren van Struycken is een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken in het Groninger Museum. Tot en met 5 december.

Den Haag

Rembrandt Thuis is een expositie van etsen, ter beschikking gesteld uit privébezit, in Sociëteit de Witte. Van 25 september t/m 9 januari.

Haarlem

De Verweyhal toont van 25 september tot en met 21 november Ik hoop dat ik stoor. Een overzichtstentoonstelling van beeldend werk van Cobrakunstenaar Jan Elburg. Leeuwarden

De tentoonstelling Nanne Ottema (1874-1955), een kleurrijk verzamelaar opent op 25 september in het Fries Museum en in museum Het Princessehof. Een overzicht van de verzamelingen die de notaris in zijn leven bijeenbracht, van Chinees porselein tot wandelstokken, van uurwerken tot schilderijen. Tot en met 9 januari 2000.

Van 28 september t/m 17 oktober in het Verzetsmuseum Friesland: de tentoonstelling Hallo Nachbar!...Dag buurvrouw, 87 spotprenten over de naoorlogse Nederlands-Duitse betrekkingen.

Leiden

Stedelijk museum De Lakenhal toont recent werk van elf kunstenaars samen met de aanwinsten van het museum uit 1997 en 1998. Met o.a. de schilderijen van Gijs Frieling, genomineerd voor de Prix de Rome, en tekeningen van Eric Schreurs, bekend van de strip Joop Klepzeiker. Tot en met 21 november.

KKEP ARCHE-VISION is een installatie van het cross media kunstenaarsteam KKEP in het Rijksmuseum voor Oudheden. Bezoekers worden gescand en direct als archeologisch object tentoongesteld. Tot en met 26 september.

Maastricht

Pingpongpublic is een experimentele, 12 uur durende videoconferentie op 24 september (begin 15 uur) tussen het Marres Centrum voor Beeldende Kunst (Maastricht) en Casino Luxembourg - Forum d'art contemporain. Het vormt de opening van het internationale kunstproject Smokkelschmuggelsmuggle 19992000 van beide instellingen dat van oktober tot en met januari 2000 loopt.

Nijmegen

Museum Het Valkhof toont tot en met 14 november moderne kunst: Nederlandse schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van na 1960, met speciale aandacht voor pop art. Daarnaast maakte Geert Jan van Oostende een installatie in de projectruimte moderne kunst.

Rotterdam

De Kunsthal opent op 24 september de documentaire-tentoonstelling Zeppelin. Luchtbel of luchtballon. Met zowel aandacht voor de historie van luchtschepen als voor Nederlandse projecten voor de (nabije) toekomst. Tot en met 12 december.

Boijmans Van Beuningen toont van 25 september t/m 14 november de installatie Speurtocht naar een horizon van Ger van Elk

Witte de With toont drie grote werken van Muntadas die zich richt op de veranderende houding tussen kunst en massamedia. Tot en met 7 november.

Meer dan 100 schilderijen, 50 aquarellen, pastels, tekeningen en 50 schetsboeken van Isaac Israels in De Kunsthal Rotterdam: Isaac Israels (1865-1934) Hollands impressionist. Tot en met 9 januari.

Twee Israëlische kunstenaars, Gil Nader en Moti Porat, laten het publiek naar hun huis komen: Housewarming in de Gil & Moti Homegallery, Witte de Withstraat 44-I.

Tilburg

In Museum De Pont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, die symbolen van lijden schildert die in de traditie staan van de hoop op een beter leven, t/m 9 januari.

Utrecht

Kunstenaars Asier Pérez González en Gillion Grantsaan geven op zondag 26 september, 14 uur een lezing over hun werk in Casco, Oudegracht 366: Real Experiments 4. Acht kunstinitiatieven vertonen hun favoriete film, video, installatie of nieuwe-mediaproject in de Winkel van Sinkel tijdens het Nederlands Film Festival 1999: Oog in Al. Op 25 september, 19.30 uur (reserveren).

Velsen-Zuid

De gehele waaiercollectie van Felix Tal (ca. 400 stuks) wordt van 25 september t/m 28 november getoond in Museum Beeckestijn, Rijksweg 136. Daarnaast een tentoonstelling over het leven van Tal.

Venlo

Borderline PILOT - the audience from a distance is een tentoonstelling over het publiek, een onderzoek naar het publiek en een expositie met het publiek. In Museum van Bommel van Dam Venlo, Deken van Oppensingel 6. Tot en met 14 november.

Vlissingen

W#AK Aktuele Kunst exposeert t/m 14 november videosculpturen, schilderijen, installaties en tekeningen van 7 kunstenaars, o.a. Jus Juchtmans en Henric Borsten. In dezelfde periode toont de Watertoren installaties en schilderijen van 8 kunstenaars en in de W3 Galeries schilderijen uit de galeries In Situ en Van den Berge.

Meer over