BEELDENDE KUNST

Almelo..

Amsterdam

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts (Keizersgracht 264) Terra Morale, zes video-installaties van Nol de Koning. Van 15 januari t/m 12 februari.

Schilderijen van Frank Boom en Frits Marnix Woudstra en gemengde techniek van Bob Nieuwenhuysen in Printshop Galerie Clement (Prinsengracht 843-845). Van 15 januari t/m 16 februari.

In Berlijn willen ze voorlopig geen gedenksteen voor Marinus van der Lubbe. Het kunstwerk dat bij het Rijksdaggebouw geplaatst moet worden, is vanaf vandaag te zien in het Verzetsmuseum. Tot en met 25 februari.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) video- en fotowerken van Patty Chang en nieuw werk van Atelier van Lieshout. Van 15 januari (17 uur) t/m 26 februari.

Aquarellen van Ray Smith in Galerie Rob Jurka (Singel 28), van 15 januari t/m 26 februari.

Il veint d'enfer/ du feu, du fer is een expositie van Bülent Evren in de Gate Foundation (Keizersgracht 613), van 14 januari t/m 18 februari. Opening vandaag om 18 uur.

Clash! in Canvas International Art, Lijnbaansgracht 319, toont het werk van 100 kunstenaars. Tot en met 29 januari.

Sculpturen in hout en brons van Sjoerd Buisman t/m 19 februari in galerie Art Affairs, Lijnbaansgracht 316

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israëls waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 2 april.

Stedelijk Museum: Han Schuil ('58) schildert op aluminium en als onderwerp kiest hij veelal objecten als gebouwen, huizen en wegen. Van 15 januari t/m 12 maart in het Stedelijk zijn eerste overzichtstentoonstelling; Rond 1930 is een tentoonstelling waarin het museum werken uit de collectie presenteert die in het interbellum zijn gemaakt, zowel schilderijen, als beelden en toegepaste kunst. Tot eind maart. In kabinet Overholland in het Stedelijk 25 werken op papier, waaronder gouaches, van Thomas Schütte, van 15 januari t/m 19 maart.

In de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, werk van Ad Gerritsen en Michiel Schierbeek, t/m 26 januari.

In De Brakke Grond t/m 13 februari Het merg van de kleur, schilderijen van verschillende generaties schilders, o.a. Ger Lataster, Rik Vermeersch, Pjeroo Roobjee en Mario De Brabandere.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In het Van Gogh Museum: schilderijen en kunstvoorwerpen die een beeld geven van de ontwikkeling van de kunst in Praag rond de vorige eeuwwisseling: Praag 1900: poëzie en extase, t/m 26 maart.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, begint zaterdag de tentoonstelling Rond 1900. Deze bevat hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (15 januari t/m 9 april). Voorts t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum, en t/m 13 februari werken over de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Arnhem

'Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945' in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Breda

In het Breda's Museum een overzicht van het oeuvre van Niel Steenbergen, beeldhouwer en penningsnijder. Tot en met 27 februari.

Den Bosch

Rolstoel zonder remmen is een presentatie van Helmut Smits, Marieke Verbiesen en Inèz Veldman, op 15 en 16 januari van 12 tot 17 uur in Nova Zembla (Lederstraat 9).

Den Haag

Living Stone Gallery (Hartogstraat 11) presenteert schilderijen en werken op papier van Wim Biewenga ('Requiem voor de 20ste eeuw') en 'Ten Cupolas' van Jan Dibbets. Van 15 januari (16 uur) t/m 19 februari.

In Nouvelles Images (Westeinde 22) van 15 januari t/m 16 februari Flaming Youth, werk van tien jonge kunstenaars, onder wie Tiong Ang, Tim Ayres, Helen Frik en Paul Klemann.

Actuele schilderkunst met werk van Richard Brouwer, Ton van Kints, Wil Bouthoorn en Urs Phannenmüller, t/m 10 februari in De Vrij Academie, Paviljoensgracht 20-24. Opening vandaag om 16 uur.

In de Pulchri Studio het werk van 25 jonge Pulchri-kunstenaars naast het werk van de kunstenaars die hen beïnvloed hebben: Jonge honden - oude helden. Tot en met 29 januari; tekeningen van Pulchri-leden, t/m 27 januari.

In Stroom, Toussaintkade 55, t/m 29 januari collages, vliegtuigen en boeken van Napaku.

Grafiek, schilderijen, keramiek en meubelen van Theo van Hoytema, t/m 6 februari in het Gemeentemuseum.

Diepenheim

In kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, installaties van Peter Buggenhout, waarin hij gereinigde dierendarmen gebruikt. 'Eskimo blues', t/m 9 februari.

Eindhoven

'Ruimschoots' in Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27) bestaat uit tekeningen en schilderijen van Frank van Hemert. Van 16 januari t/m 19 maart.

Schilderijen van Johan Lennarts, 14 januari t/m 29 februari in de Hal van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit.

Manifestatie 'Oh my god', tentoonstellingen, lezingen en een filmprogramma over hedendaagse vormen van spiritualiteit, t/m 23 januari in de Witte Dame, de Krabbedans en film- en theatercentrum Plaza Futura, Leenderweg 65.

Groningen

In het Groninger Museum genre- en themaschilderijen van Jozef Israëls, t/m 5 maart.

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

In de Vishal t/m 31 januari schilderijen van Peter Klapwijk.

In het Teylers Museum: 'De versierde mens', over de kunst van het tatoeëren, t/m 19 maart; voorts Zwarte kunst, een selectie van Engelse en Nederlandse mezzotinten uit de 17e t/m 19e eeuw, tot en met 30 januari.

Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum t/m 4 juni in de Verweyhal, Grote Markt 16.

Heerlen

Overzichtstentoonstelling van Jan Elburg: 'Ik hoop dat ik stoor' in Stadsgalerij Heerlen, Raadhuisplein 19. Tot en met 30 januari.

In het stadhuis, t/m 3 maart, de Van Zeil Collectie, werken door kunstenaars uit Limburg, zoals Paul Drissen, Romy Finke, Fransje Killaars e.a.

Heino

Tekeningen, schilderijen en beelden van o.a. Zadkine, André Derain, Isaac Israëls en Constant Permeke in kasteel Het Nijenhuis.

Hilversum

Sweet dreams (are made of this) is een presentatie van nieuw werk van Liesbeth Abbenes, Maria Finn, Alan Michael, Arnold Mosselman, Jan Rothuizen en Hayley Tompkins, van 15 januari (17 uur) t/m 20 februari in Exedra, Langestraat 52.

Laren

In het Singer Museum schilderijen, tekeningen en litho's van Adriaan Lubbers, t/m 20 februari.

Leeuwarden

Fries Museum: tekeningen, schilderijen en sculpturen van Erik van Lieshout en Bill Breckenridge, t/m 20 februari; grafiek van Hendrik Goltzius t/m 23 januari in het prentenkabinet; video van Arjen Boerstra, t/m 23 januari; installatie van Wapke Feenstra, 'Krekt Sa', t/m 19 maart; t/m 22 januari collages van Isa Genzken, waarin foto's uit pornotijdschriften zijn verwerkt.

Leiden

Boeddhabeelden, schilderijen, kleding en andere kunst uit Bhutan in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, t/m 30 april.

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Tot en met 19 maart.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een grote tentoonstelling over Smaak. Met presentaties op het gebied van mode, design, communicatie, media, geur etc van o.a. Ettore Sottsass, Malcolm McLaren, Lidewij Edelkoort, Ted Polhemus en Anton Beeke. De bezoeker kan ook zelf ervaren, proeven en zijn mening geven over wat smaak is. Tot en met 13 februari. Zaterdagmiddag 15 januari lezingen over smaak, georganiseerd door het Nederlands Genootschap voor Esthetica.

In het Centrum Beeldende Kunst, Capucijnenstraat 98, werk van David Claerbout, Anne Deams, Mirjam Kort & Carlson Hatton, en Gabriel Lester. Tot en met 30 januari, opening vandaag om 21 uur.

Roosendaal

Objecten van Martje Verhoeven en doeken van Rudi van Dijk, van 16 januari t/m 21 februari in Tongerlohuys, Molenstraat 2.

Rotterdam

Zelfportretten van Wilma Kuil, die met textiel werkt, en schilderijen van Tim Maguire bij galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, t/m 6 februari.

Witte de With probeert in Stimuli met klassiek moderne en hedendaagse werken de toeschouwer in toestand van hypnose, extase, trance of shock te brengen. Met Marcel Duchamp, Piero Manzoni e.a. Tot en met 13 februari.

In de Kunsthal: overzicht van het werk van cartoonist en tekenaar Stefan Verwey, t/m 6 februari; tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; schilderijen van Alfred Eikelenboom, t/m 6 februari; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei; werken op papier uit de Instituut Collectie Nederland van Leo Gestel, t/m 5 maart; Intracorp is een project van Cell dat in het teken staat van de medicalisering van het menselijk lichaam. Een aantal kunstenaars geven hun visie hierop in de poliklinieken van het Sint Clara Ziekenhuis. Met o.a. installaties rondom het thema 'bloed' in de wachtkamer, door Herwig Türk.

Schiedam

In het Stedelijk Museum: tekeningen en films van Ansuya Blom, t/m 23 januari.

Sittard

In Het Domein foto's, een installatie en een videowerk van Roy Villevoye, en schilderijen van Norbert Schwontkowski, 'Flos'. Van 16 januari t/m 26 maart.

Portretten van Monique Camps in het DSM-kantoor, Poststraat 1, t/m 31 januari.

Spanbroek

Het Frisia Museum (Spanbroekerweg 162) bestaat drie jaar en viert dat met een tentoonstelling die alles vertelt over het ontstaan, de opbouw en de uitbreiding van de collectie, verzameld door het echtpaar Dirk en Baukje Scheringa-de Vries. Van 14 januari t/m 28 februari.

Utrecht

Prenten in serie, van 17 januari t/m 25 februari in Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4.

In het Centraal Museum de topstukken uit de collectie plus de aanwinsten van de afgelopen anderhalf jaar, zoals werken van Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Niels Klavers. Tot en met 12 maart.

In kunstcentrum Begane Grond, Lange /Nieuwstraat 2, schilderijen, installaties, beelden, videowerk, computeranimaties van pas afgestudeerde kunstenaars. Tot en met 23 januari.

In Museum Catharijneconvent t/m 26 maart Middeleeuwse schilderijen met het thema leven na de dood.

Venlo

Werk van Ger Dekkers in Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6, t/m 27 februari.

Zeist

Sieraden, objecten, tekeningen en foto's van de Koreaanse kunstenaar Lee Eun Young in Galerie In de Praktijk (Van Renesselaan 40). Van 14 januari t/m 20 februari.

Meer over