BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Amsterdam

Het werk van Michael Tedja en Charlotte Schleiffert vertoont volgens Stedelijk Bureau, die hun werk vanaf zondag tentoonstelt, veel overeenkomsten. Beiden werken op groot formaat, en hun werk is 'levendig en direct, fanatsierijk, intelligent en vol humor'.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, presenteert onder de titel 'Small Disasters' drie recente werken van Aernout Mik: een foto van een Neanderthalerachtige man en twee videowerken. Van 2 mei t/m 5 juni.

Outline, Oetwalerstraat 73, exposeert nieuwe schilderijen op monumentaal formaat van Dirk Jan Jager, 1 t/m 30 mei.

Buro Empty, Willemsparkweg 17, toont werk van Matthias Hartmann, 1 t/m 15 mei.

Op en rond de Wallen heeft W139 t/m 2 mei een 'stedelijk laboratorium' ingericht, waar twintig kunstenaars reageren op de complexe structuur van de hoerenbuurt. Midnight Walkers & Citysleepers met werk van o.a Joep van Liefland, Ann-Sofi Sidén Honoré d'O, Jens Haaning, t/m 2 mei.

Great Indian Bazaar, een installatie van de Indiase kunstenaar Vivan Sundaram, t/m 27 mei in Galerie Foundation for Indian Artists.

Keramische, doosachtige sculpturen van Eduard Hermans, Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510 sous, 'Metropolis', t/m 22 mei.

Vijf jonge curatoren selecteerden dertien internationale kunstenaars die het gebouw van De Appel als uitgangpunt namen voor hun architectonische installaties, muurschilderingen, films en video's voor de expositie Anarchitecture. In galerie De Appel, t/m 6 juni.

In het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, een overzicht van honderdzestig etsen, tekeningen, litho's, affiches, schilderingen, ontwerpen voor glas-in-lood, toneelkostuums en monumentale decoraties van de geëngageerde kunstenaar Richard Roland Holst (1868-1938), t/m 29 augustus.

Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, presenteert Chinese Whispers, werk van tien Chinese hedendaagse kunstenaars, t/m 8 mei.

Buiten Licht, de kijk op de natuur van kunstenaars Gijs Freiling, Els Timmerman en Diek Zweegman in galerie Maria Chailloux, t/m 15 mei.

Etsen, tekeningen en schilderijen van het menselijk lichaam van de winnaar van de aanmoedigingsprijs van het Anjerfonds Noord-Brabant Paul van Dongen in galerie De Praktijk, t/m 12 mei.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Stedelijk Museum: een overzicht van 27 schilderijen en 100 aquarellen van de Ierse hedendaagse kunstenaar Felim Egan, t/m 16 mei; een overzicht van de postmoderne kunstenaar David Salle, t/m 13 juni.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

In het Rembrandthuis zestig tekeningen van oud-Hollandse meesters, waarmee Goethe zich zo graag omringde. Tot en met 18 juli.

Apeldoorn

De Menselijke Maat in Archipel, Vosselmanstraat 402, met tekeningen van Willeke van der Meer en beelden van Michel Scholten. Tot en met 22 mei.

Schilderijen van Rineke Marsman in het Van Reekum Museum. Terugkerend thema in haar werk is vergankelijkheid, t/m 17 mei.

Breda

Een vuilnishoop, wat moet je er mee zodra hij verzadigd is. Met die vraag zit de gemeente Breda al jaren in haar maag. Fundament en het Praktijkbureau beeldende kunstopdrachten van de Mondriaanstichting hebben het initiatief genomen om tot oktober vier tentoonstellingen op de afvalhoop te organiseren. Voor #1 Tales of the Tip vroegen ze Chen Zhen. De maanden daarna volgen Berend Strik & One Architecture (12 juni t/m 11 juli), Job Koelewijn (25 juli t/m 22 augustus) en Biefer & Zgraggen (4 september t/m 3 oktober). Wat er met de berg zou moeten gebeuren op de langere termijn, daarover lieten zeven andere kunstenaars hun gedachten gaan. De conceptplannen van Vito Acconci, Maurizio Cattelan & Frazione Di Tempo, Carsten Höller, Suchan Kinoshita, Aernout Mik, Hervé Paraponaris en Berend Strik & One Architecture zijn op grote billboards langs de vuilsnisbelt te bezichtigen. Van 1 mei t/m 3 oktober.

De Beyerd presenteert een overzicht van de moderne landschapsschilder en -tekenaar Willem den Ouden, die zijn hart heeft verpand aan het rivierenlandschap (t/m 24 mei).

Delft

Op Exposed! in het Kunstcentrum, Kruisstraat 71, recente mediakunst van o.a. Jasper van den Brink, Gerald van der Kaap, Bill Spinhoven, Tobias Schalken, Arjan Wijgergangs en Jeroen Kooijmans. Tot en met 22 mei.

Den Bosch

In de Isabellakazerne, Isabellalaan 1, richtten opnieuw zestien kunstenaars zestien kamertjes in. De magie van de ontmoeting is de hele maand mei op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur te bekijken.

Den Haag

Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, toont werk van Maarten Wetsema, 2 mei t/m 24 juni.

In Museum het Paleis een overzicht van de Belgische schilder James Ensor, die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 9 mei.

Deurne

Alle tijd van de wereld is een educatieve tentoonstelling in Museum de Wieger over het thema tijd. Van het ontstaan van de aarde tot aan robots van de toekomst. Tot en met 20 juni.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste uit een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut, die in 1988 aantrad. Tot en met 13 juni.

Tekens van bestaan, Bram Bogart - werk op papier 1940-1999 in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, t/m 6 juni.

Op het tijdelijke adres van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1: Cinéma Cinéma - Contemporary Art and the Cinematic Experience, werk over het medium film van jonge, hedendaagse kunstenaars als Pierre Huyghe, Fiona Banner, Douglas Gordon en Pierre Bismuth, Eija-Lisa Ahtila, Julie Becker en Sharon Lockhart. Tot en met 24 mei.

Haarlem

In de Verweyhal een groot overzicht van kunstenaar Wim de Haan, vooral bekend geworden door zijn experimenten met materialen als zand, jute, touw, hout en as. Tot en met 20 juni.

In de Vleeshal Aardse paradijzen II, de tuin in de Nederlandse kunst met werk van oa. Gogh, Toorop, Kruyder en Willink, t/m 30 mei.

Het Teylers Museum besteedt in een kleine tentoonstelling aandacht aan de reizigers langs de Nijl, de bezoekers aan de piramiden van Gizeh en de ruïnes van Memnon, aan de hand van het boekwerk 'Description de l'Egypte', t/m 1 augustus; een overzicht van het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar Georg Rueter (1875-1966). Met o.a. geschilderde portretten en stillevens, ontwerpen voor boekomslagen, affiches en glas-in-lood-ramen, t/m 24 mei; Ook in het Teylers Museum zelfportretten van Co Westerik, t/m 30 mei.

Heino

In kasteel Nijenhuis moderne beeldhouwkunst van Ossip Zadkine, Edgar Degas en Charlotte van Pallandt ('Wilhelmina') uit de Hannema-De Stuers Fundatie te zien. Naast vrouwen bevat de expositie Vooral Vrouwen, ook beelden van dieren en mannen, t/m 6 juni.

Groningen

Acteur Henk van Ulsen maakte een selectie uit de collectie van het Groninger Museum. Kijkdagen, van 30 april t/m 20 juni; een overzicht van de Amerikaanse fotograaf Larry Clark, t/m 6 juni.

Leeuwarden

In het Fries Museum, Turfmarkt 11, Mesdag en de zee, schilderijen en tekeningen van H.W. Mesdag (1831-1915), t/m 6 juni; grafiek uit de collectie Knecht-Drenth, die voornamelijk werk omvat uit de 'Ecole de Paris'. Bram van Velde, Jean Bazaine, Pierre Soulages zijn kunstenaars uit deze school waar 'abstract lyrische' kunst werd gemaakt; in de video- en fotokabinetten werk van Eric Steensma, Edwin Zwakman en Marten Winters, t/m 30 mei.

Leiden

Dageraad van de Moderne Kunst in Museum De Lakenhal toont de opkomst van de moderne kunst in Nederland, aan de hand van werk van Van Doesburg, Bremmer, Toorop, Van Gogh en Nijland, t/m 29 augustus. Zaterdag bestaat het museum 125 jaar. Die dag is het museum gratis toegankelijk en zijn er speciale evenementen georganiseerd. Zondag worden vijf stomme films vertoond uit 1920.

Lisserbroek

Op Landgoed De Olmenhorst vormt een grote boomgaard het decor voor Transformatie, een tentoonstelling waarin eenentwintig kunstenaars reageren op de snel verstedelijkte omgeving van de Haarlemmermeer. Tot en met 15 juni.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I, werk van de hedendaagse kunstenaars Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 100-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Nijmegen

Tijdsbestek in het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen brengt werk bijeen van Fiona Tan, Erzsébet Baerveldt, Jos van Gessel, Mouchette, Hans van der Linde en Boudewijn Corstiaensen, dat zich op de een of andere manier verhoudt tot tijd. Van 5 mei t/m 27 juni.

In de Paraplufabriek werk van Matthijs de Bruijne, Jan van den Dobbelsteen, Grootendorst & Van den Berg, Maurice van Tellingen, van 3 t/m 16 mei.

Rotterdam

In het programma van Wiretap 5.04, zondag om 14 uur (Eendrachtsstraat 10), buigt de V2-organisatie voor nieuwe media zich over nieuwe 'wearable' apparatuur op het lichaam. Met demonstraties van de Worldwear-kledinglijn van Derrick de Kerckhove, de implanteerbare Looprecorder van Rob van Mechelen voor patiënten die lijden aan syncope (plotseling optredende bewusteloosheid), en de Mars-bag van Monika Fleischmann.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert ruimtelijk werk van Aad Krol t/m 22 mei en tegelijkertijd schilderijen van Véronique Rizzo.

De Chinese kunstenares Jin Weihong maakt penseeltekeningen volgens de Chinese traditie, alleen haar onderwerp was lange tijd taboe in de Chinese kunst: het naakt. De Kunsthal toont haar werk, t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli.

In Witte de With de visie van elf kunstenaars, waaronder Matthew Geller (VS), Laura Emsley (ZA), Roland Herzog (S), Luc Harings (NL) en Ursula Rogg (D), op het thema Space, t/m 20 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen besteedt in een kleine documentaire presentatie aandacht aan de Nederlandse schilder J.B. Jongkind (1819-1891). Jongkind, die het grootste deel van zijn leven in Frankrijk woonde, logeerde als hij Nederland bezocht altijd bij zijn zuster in de Hoeksche Waard. Hij maakte er veel tekeningen en schilderijen, waarvan een aantal op de tentoonstelling te zien zijn. Boijmans sluit met deze presentatie aan op de architectuurmanifestatie over de Hoeksche Waard in het NAi. Tot en met 13 juni.

Sittard

In het Domein videowerken van Wim Catrysse, van 1 mei t/m 6 juni; schilderijen en pentekeningen van Raph, t/m 13 juni.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haaster, t/m 16 mei.

Ruimte-X, podium voor fotografie, film, audivisuele en nieuwe mediakunst aan de Texelstraat 4a, toont zaterdag om 22 uur Ode aan de nacht, een film van Bart de Wildeman.

Utrecht

In galerie De Begane Grond kunstwerken van Fiona Tan, t/m 9 mei.

Voorburg

In het Huygensmuseum Hofwijck schilderijen, aquarellen en tekeningen van Co Westerik, t/m 4 juli.

Zutphen

Museum Henriette Polak toont een selectie uit de collectie van de ING, van 4 mei t/m 27 juni.

Meer over